Nieuws

Renault ZOE: doorbraak in elektrisch rijden

30 september 2016
Door Redactie
Renault, pionier en marktleider op het gebied van de zuiver elektrische mobiliteit in Europa lanceert de ZOE met een nieuwe batterij, 'Z.E. 40’.  Dankzij de nieuwe Z.E. 40-batterij kan de Renault ZOE een record rijbereik van 400 kilometer over de NEDC-cyclus voorleggen. Daarmee verdubbelt hij zijn rijbereik in vergelijking met het oorspronkelijke model. Deze doorbraak voor de zuiver elektrische wagens maakt definitief komaf met alle bezwaren die verband houden met het rijbereik. De ZOE beschikt daarmee over het grootste rijbereik van alle betaalbare zuiver elektrische voertuigen. 

Met deze nieuwe batterij elimineert Renault de laatste psychologische drempels voor de overgang naar een elektrische mobiliteit door langere ritten mogelijk te maken en dus de mogelijke toepassingen uit te breiden. De bestuurder hoeft zich geen zorgen meer te maken over het opladen. Ook weekendtripjes zijn voortaan mogelijk met de ZOE.

Tijdens het laden loopt het rijbereik snel op. Het laadtempo van de Z.E. 40-batterij is vergelijkbaar met dat van de standaardbatterij. Zo volstaat een half uur laden aan de meeste openbare laadpunten in Europa om 80 kilometer toe te voegen aan het rijbereik. En om het vermogen van de snellaadpalen langs de grote autowegen maximaal te benutten, is de ZOE nog steeds verkrijgbaar met de Quick Charge-functie.

De nieuwe Z.E. 40-batterij van ZOE heeft een nuttige energie-inhoud van 41 kWh, nagenoeg het dubbele van de standaardbatterij met een nuttige inhoud van 22 kWh. Deze batterij, ontwikkeld in nauwe samenwerking met LG Chem, doet een beroep op de lithium-iontechnologie met hoge energiedichtheid. De ingenieurs van Renault en LG zijn erin geslaagd de opslagcapaciteit van de lithium-ionbatterij te verhogen zonder daarbij te raken aan de afmetingen en met een minimale toename van het gewicht. Het grotere rijbereik is dus niet te danken aan de toevoeging van extra modules zoals wel vaker gebeurt maar aan een betere batterijtechnologie die de energiedichtheid verhoogt.

Europa telt ongeveer 80.000 openbare laadpalen. Om ZOE-gebruikers in alle eenvoud toegang te geven tot deze laadpalen, lanceert Renault twee gratis diensten: de Z.E. Trip helpt de laadpunten te lokaliseren in de belangrijkste Europese landen met behulp van het R-LINK-navigatiesysteem terwijl de Z.E. Pass toegang geeft tot een maximaal aantal laadpalen ongeacht de operator van de laadpaal . De Z.E. Trip wordt begin 2017 beschikbaar voor alle Belgische ZOE-klanten. De Z.E. Pass is reeds sinds september 2016 beschikbaar in Duitsland en zal in de komende maanden ontplooid worden in ons land.

De Z.E.-zal in het eerste semester van 2017 worden uitgebreid met nieuwe functies om ritten met ZOE nog eenvoudiger te maken, zoals deur-tot-deurnavigatie. Dankzij dit systeem kan de gebruiker zijn volledige route programmeren en volgen op zijn smartphone en in zijn ZOE. Hij kiest zijn bestemming via de smartphone-app en verstuurt ze vervolgens naar het Renault R-LINK-navigatiesysteem in zijn ZOE. Zodra hij in zijn wagen stapt, wordt de voorgeprogrammeerde route automatisch geactiveerd. Wanneer de bestuurder de auto parkeert, neemt zijn smartphone de fakkel over van het navigatiesysteem om hem te voet tot aan zijn eindbestemming te leiden. Bovendien helpt de smartphone-app de gebruiker om zijn geparkeerde ZOE terug te vinden en de historiek met ritten te raadplegen als aanvulling op de gegevens van zijn boordcomputer.

Dankzij de Z.E.-smartphone-app kunnen ZOE-bestuurders voortaan ook contact opnemen met hun wagen, om het laadproces van de auto te optimaliseren, zelfs wanneer ze niet aan het stuur zitten.

Zo kan  men in realtime informatie over hun ZOE raadplegen, zoals het laadniveau, het geschatte resterende rijbereik, de resterende laadtijd tot de batterij volledig is opgeladen (tijdens het laden), meldingen bij het begin en einde van het laadproces en functies van hun ZOE bedienen, zoals een preconditionering van het interieur, het starten van het laadproces en het beheren van de laadkalender in functie van de kostprijs en CO2-balans van de gebruikte elektriciteit.

De eerste ZOE's met de nieuwe batterij, die worden gebouwd in de Renault-fabriek van Flins (Frankrijk), zullen nog voor het einde van het jaar in de showroom staan. De Renault ZOE, uitgerust met de nieuwe Z.E.40 batterij, zal in België verkrijgbaar zijn vanaf € 25.250.


Deel op

Lees meer over

Video

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.