OSVehicle, ARM, Pilot en Sensoria, vier strategische technologiepartners van de Renault-groep stellen deze week boeiende 'open innovation'- en 'open source'-projecten voor op CES. Door technologie en transport te verenigen illustreren deze nieuwe projecten alternatieve ideeën rond mobiliteit. Met hun open benadering op het gebied van innovatie plukken Renault en zijn partners de vruchten van de hardware- en software-evoluties die zich momenteel voltrekken in de autosector, alsook van nieuwe personaliseringsmogelijkheden en opportuniteiten op de markt van de wisselstukken.
Door voort te bouwen op het werk gerealiseerd voor Twizy heeft Renault POM ontwikkeld, een compacte en lichte elektrische wagen zonder koetswerkpanelen en met een 'open source'-platform. Deze auto, die zich richt tot start-ups, onafhankelijke laboratoria, privé klanten en onderzoekers, stelt derden in staat de bestaande software te kopiëren en aan te passen om een volledig personaliseerbare elektrische wagen te creëren.
Dankzij het partnerschap tussen Renault en OSVehicle voor de ontwikkeling van een toegankelijk 'open source'-platform, biedt OSVehicle ook ontwerp- en ontwikkelingsdiensten 'op maat' aan om een volledige personalisering mogelijk te maken. Door een uitgebreid ecosysteem van ondernemers, ontwikkelaars, ontwerpers en ingenieurs te verenigen, vereenvoudigt OSVehicle de productie, het delen, de distributie en de hardwareaanpassingen aan elektrische wagens.
De samenwerking tussen Renault en ARM, een leverancier van ontwerptechnologieën voor processoren die door meer dan 80 procent van de mobiele toestellen worden gebruikt, zal de mogelijkheden van de software- en hardwarearchitectuur van de Twizy uitbreiden om nieuwe functies te implementeren, met name de samenwerking met geconnecteerde toestellen op basis van ARM®-technologie. Het ecosysteem van ARM laat de ARM-architectuur verder evolueren met het oog op toepassingen voor auto's, zoals rijhulpsystemen, geïntegreerde infotainmentsystemen, oplossingen voor autonoom rijden, dashboards van de nieuwe generatie en geconnecteerde voertuigen.
Renault en Pilot (leverancier van mobiele elektronische accessoires en autoaccessoires), verkennen samen de mogelijkheden op de markt van de wisselstukken en denken daarbij verder dan de klassieke autosector. Door de technologie Light Pulse Cable van Pilot te verenigen met Renaults knowhow op het gebied van elektrische mobiliteit, hebben beide ondernemingen 's werelds eerste elektroluminescente laadkabel voor elektrische auto's ontwikkeld.
Deze kabel, die bedoeld is om een elektrische wagen met zijn laadpaal te verbinden, geeft het huidige laadniveau aan door op te lichten en proportioneel te knipperen met de elektrische stromen. Hoe lager het laadniveau, hoe meer stroom er door de kabel gaat en hoe sneller de buitenwand van de kabel knippert. Naarmate de batterij verder wordt opgeladen, neemt de knipperfrequentie af tot de kabel helemaal gedoofd wordt eens de batterij volledig is opgeladen. Deze technologie put inspiratie uit de smartphone- en tabletkabels die Pilot onlangs heeft gecommercialiseerd en die hetzelfde principe gebruiken.
Door meer dan een eeuw ervaring in de racerij te combineren met een uitzonderlijke expertise op het gebied van intelligente kleding (met onder meer een T-shirt dat de hartslag registreert), werken Renault en Sensoria samen om sensorische sokken te ontwikkelen die de voetbewegingen van piloten optimaliseren. De informatie die door de geconnecteerde sokken wordt verzameld, wordt doorgestuurd naar een app, die verscheidene parameters analyseert (snelheid, remmen en acceleraties) om liefhebbers van autoraces te helpen hun circuitprestaties te evalueren.