Nieuws

© Porsche

Porsche versterkt belang in Rimac Group

01 juni 2022
Door Stijn Blanckaert
De aandeelhouders van Rimac Group verhogen het kapitaal van het Kroatische elektrische autotechnologiebedrijf met € 500 miljoen, waarbij Porsche voor een “bedrag van acht cijfers” deelneemt en een aandeel van 20 procent behoudt in Rimac Group. 


Porsche en Rimac zetten een volgende stap in hun samenwerking. De sportwagenfabrikant uit Stuttgart neemt deel aan een nieuwe financieringsronde van het Kroatische automobieltechnologieconcern Rimac Group. De totale omvang van de kapitaalsinjectie bedraagt € 500 miljoen, waarbij Porsche “een bedrag van acht cijfers” (minstens € 10 miljoen dus) investeert. Daarmee zet Porsche zijn betrokkenheid bij het bedrijf van Matte Rimac verder, na een eerste investering in Rimac in 2018 en meerdere extra kapitaalrondes.

Softbank en Goldman Sachs

De nieuwe financieringsronde wordt aangevoerd door een aantal serieuze kleppers uit de financiële wereld. Zo leidt Softbank Vision Fund 2 de operatie en is een andere nieuwe investeerder uit de financiële sector Goldman Sachs Asset Management. Na de transactie zal Porsche ongeveer 20 procent van de Rimac Group blijven bezitten. Oprichter en CEO van het bedrijf Mate Rimac blijft de grootste aandeelhouder. 

De Rimac Group is van plan om het nieuwe kapitaal te investeren in het uitbreiden van de productie voor projecten met een hoog volume. Het is ook van plan om alleen al in 2022 700 extra werknemers in dienst te nemen.

Meer dan een bouwer van elektrische supercars

Rimac Group is wereldwijd bekend als een specialist op het gebied van geëlektrificeerde voertuigtechnologie. Zijn dochteronderneming Rimac Technology richt zich op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige elektrische voertuigcomponenten zoals batterijen en e-assen. De nieuwe investeringsronde wil de ontwikkeling van Rimac Technology versnellen om op lange termijn een Tier 1-technologiepartner te worden voor mondiale autofabrikanten. 

Rimac Group als onderdeel van Bugatti Rimac

Had Porsche dan geen groter aandeel in Rimac, vraagt u zich misschien af? Dat klopt, als het gaat over de autobouwer Rimac Automobili, maar niet over Rimac Group, dat oplossingen voor geëlektrificeerde voertuigtechnologie ontwikkelt en verkoopt. 

In november 2021 hadden Porsche en Rimac al met succes de vorming afgerond van een joint venture tussen Rimac's hypercar-divisie - Rimac Automobili - en Bugatti Automobiles, waarbij de Duitse sportwagenbouwer met 45 procent van de aandelen grootaandeelhouder is van de hyperexclusieve automerken die elk apart hun modellen blijven ontwikkelen, ook nu ze samen één groep vormen. Vandaag vergroot Porsche daarnaast dus ook zijn investering in de technologietak van Rimac.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.