Laat je niet misleiden door de naam: de “Vier” bevindt zich qua formaat tussen de Polestar 2 en 3 in. Deze coupé-gekruist-met-een-SUV is een heus designstatement en belooft de snelste elektro-Zweed ooit te worden. O ja, en hij heeft geen achterruit.
De Zweeds-Chinese constructeur blijkt bijzonder trots op zijn jongste baby. Qua ontwerp is de 4 allicht de meest extravagante Polestar-creatie tot nog toe. Hij rust op de Sustainable Experience Architecture (SEA) van Geely Holding en belooft met zijn wielbasis van liefst 2.999 mm massa’s ruimte.
Polestar plaatst hem in het D-segment. Hij moet dus de degens kruisen met berlines als de BMW i4 of de VW ID.7 en met cross-overs van het genre Ford Mustang Mach-E, Lexus RZ450e en Audi Q4 e-tron Sportback.
De Polestar 4 is bij ons weten de eerste massaproductie-auto die het zonder achterruit stelt. Wel krijg je een glazen panoramadak dat over de hele lengte loopt en optioneel over een dimfunctie beschikt. Verder is er een secundair media- en temperatuurregelingsscherm gemonteerd tussen de voorstoelen dat de passagiers achterin kunnen bedienen.
In plaats van een traditionele achteruitkijkspiegel heeft de Polestar 4 een scherm dat een realtime beeld weergeeft van een op het dak gemonteerde achteruitrijcamera. Dit zorgt voor een veel breder gezichtsveld dan in de meeste moderne auto's mogelijk is. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de camera niet bevuild is door regen of vuil…
Net als de Polestar 2 en 3 draait het infotainment op Android Automotive van Google en het Snapdragon Cockpit Platform. Het aanraakscherm is 15,4 duim groot en staat in landschapsrichting opgesteld. Handige ingebedde functies zijn Google Assistant, Google Maps en Google Play, waardoor de wagen een naadloze geconnecteerde ervaring biedt. Over-the-air software-updates blijven de mogelijkheden trouwens continu uitbreiden en verbeteren.
Het interieur is overigens zo veel mogelijk opgetrokken uit monomaterialen, wat betekent dat alle lagen van bepaalde onderdelen uit hetzelfde basismateriaal worden vervaardigd. Deze aanpak maakt een effectievere en efficiëntere recycling van onderdelen mogelijk, aangezien incompatibele materialen niet meer hoeven te worden gescheiden voordat ze worden gerecycled.
Er zijn verschillende versies van de Polestar 4 beschikbaar, waarbij zowel enkelvoudige als dubbele motoren worden aangeboden – en bijgevolg achterwiel- of vierwielaandrijving. De krachtigste versie – de Long Range Dual Motor – is meteen ook de snelste productiewagen die het merk tot op heden heeft ontwikkeld, met een sprint van 0-100 km/h in slechts 3,8 seconden en een maximumvermogen van 400 kW (544 pk) dankzij de synchroonmotoren met permanente magneet.
De accu kan maximaal 102 kWh aan energie opslaan. De Dual Motor haalt daarmee een rijbereik van 560 kilometer WLTP. De Single Motor (200 kW/ 272 pk en 343 Nm) raakt nog 40 kilometer verder. Snelladen kan met een vermogen tot 200 kW, terwijl de standaard boordlader een flinke 22 kW aan wisselstroom aankan. Een warmtepomp is altijd aanwezig.
Er wordt gewag gemaakt van een prijskaartje van minstens € 60.000. Wat je daarvoor in de plaats krijgt, dat is nog afwachten, maar naar Polestar-traditie belooft de uitrusting best riant te zijn, zeker op veiligheidsvlak. De Europese lancering is overigens pas voorzien over een jaartje.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853