Nieuws

© Volkswagen Group

Polen stapt naar Europees gerechtshof tegen verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035

12 juni 2023
Door Stijn Blanckaert

De Poolse regering is tegen het door de Europese Unie vastgelegde verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 en laat weten deze week nog naar het Europees Gerechtshof te stappen om dat verbod, samen met andere maatregelen uit het Europese “Fit for 55”-plan te laten schrappen.

 

Polen gaat niet akkoord met de Europese plannen om vanaf 2035 een einde te maken aan de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren, en kan zich evenmin vinden in andere bepalingen van het Europese “Fit for 55”-plan. Het land heeft daarom besloten de goedgekeurde wetgeving aan te vechten bij het Europees Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege in de EU.  

De beslissing van de Poolse regering om de regels aan te vechten werd vandaag door de Poolse klimaatminister Anna Moskwa aangekondigd op de Poolse radio. Polen is al van bij het begin tegen de nieuwe regelgeving omdat ze volgens het land tot stand is gekomen zonder gedegen analyse van de markt en zonder rekening te houden met de sociale gevolgen van de ban op verbrandingsmotoren.Anna Moskwa autonieuws© By Gov.pl, CC BY 3.0 pl

De zet van Polen komt dan ook niet als een verrassing en Minister Moskwa hoopt dat andere landen zich bij het proces aansluiten.  

Duitsland was er eerder dit jaar al in geslaagd om een uitzondering op de Europese ban op verbrandingsmotoren te verkrijgen voor auto’s die louter op klimaatneutrale e-fuels rijden, maar lijkt niet geneigd het verzet van Polen te steunen. Mogelijk zullen Hongarije en Italië zich wel bij Polen aansluiten, aangezien ook die land veel kritiek hebben op de Europese beslissingen met betrekking tot het einde van de verbrandingsmotor.

Deel op

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.