Nieuws

Opgewaardeerde S3 kondigt ook facelift Audi A3 aan

13 februari 2024
Door Alain Devos

Bij Audi nemen ze de A3 Sportback en Berline nog eens onder handen. Het is nog even wachten op foto’s en informatie, van de sportievere S-varianten komen we wel al een en ander te weten. De opmerkelijke koetswerkversieringen zijn er alleen voor de lol.

 

Dynamic photoOfficieel zijn het nog camouflagekleuren, maar de combinatie van witte en grijze vlakken op de auto’s vermomt natuurlijk zo goed als niets. Samen met het orange van onder meer de grilles, de deurdrempels en de velgen doen ze er de auto’s wel nog wat agressiever uitzien, ook al zijn de S-versies van de A3 nog niet de strafste modellen uit het aanbod. Dat worden weer de RS-uitvoeringen met de bekende vijfcilindermotor, maar daarover vertelt Audi voorlopig nog niets.Dynamic photo

Meer vermogen

Van de S3, die er opnieuw met zowel het hatchback- als het vierdeurs- of dus Berline-koetswerk komt, mogen we wel al weten dat hij extra vermogen krijgt. De 310 pk van de 2 liter grote benzinemotor wordt opgevoerd tot 333 pk, net zoals zustermerk Volkswagen dat wellicht ook voor de R-variant  van zijn evengoed opgewaardeerde Golf zal doen. DetailHet koppel van de standaard via de vier wielen aangedreven S3 wordt ook opgevoerd, van 400 tot 420 Nm. De extra kracht zorgt voor een spurt van 0 naar 100 km/h in 4,7 seconden, de topsnelheid blijft begrensd op 250 km/h. 

Er valt nog wel wat meer nieuws te melden, Audi belooft ook een sneller schakelende S-Tronic-zeventrapsautomaat, een al van de RS 3 bekende Torque Splitter voor de achterwielen en een extra Dynamic Plus-rijmodus die zelfs wat driften mogelijk moet maken. Ook de stuurinrichting, de stabilisatorstangen, het camber van de wielen en de remmen (met grotere, dikkere en beter gekoelde schijven) worden met het oog op een nog wat grotere rijdynamiek aangepast. Dat mocht ook wel, want de huidige S3 is behalve snel toch ook wel een beetje steriel. 

Ook opgefriste A3

Je zal de nieuwe of toch vernieuwde S3 visueel van de oude kunnen onderscheiden door het gewijzigde ontwerp van de bumpers en de grille en het wat hoger geplaatste Audi-logo. Velgen van 19 duim en banden met maat 235/35 worden standaard. Zoals gezegd, ook de bravere A3 komt binnenkort met een aangepast design en ongetwijfeld ook wat technische verbeteringen. De onderhuids nauw verwante Volkswagen Golf kreeg die dus recent al en Skoda voorziet ze voor zijn Octavia.Dynamic photo

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.