Nieuws

© Opel

Opel stelt nieuwe Astra Sports Tourer voor - autonieuws.be

06 juli 2022
Door Stijn Blanckaert
Na de vijfdeurs berline is het tijd voor de break. Opels Astra Sports Tourer is de eerste stationwagon van het merk die de nieuwe Opel Vizor-frontpartij aangemeten krijgt. Hij wordt van bij zijn verkoopstart verkrijgbaar met twee hybride aandrijflijnen en krijgt later ook een volledig elektrische variant.


17 Opel 519430.jpgDe nieuwe Opel Astra Sports Tourer past mooi in de lange traditie van het Duitse merk op het gebied van compacte stationwagons. Klanten zullen initieel kunnen kiezen tussen twee plug-inhybrides of versies met de klassieke verbrandingsmotoren. Een elektrische uitvoering volgt later. Het vermogensbereik strekt zich bij de lancering uit van 110 pk en 205 Nm en 130 pk en 230 Nm bij de twee 1.2 driecilinder benzinemotoren en 130 pk en 300 Nm voor de 1,5 liter grote diesel tot momenteel 180 pk (133 kW) en 360 Nm en later ook 225 pk (165 kW) systeemvermogen bij de plug-ins. De benzine- en dieselversies hebben een handgeschakelde zesversnellingsbak, een achttrapsautomaat is beschikbaar voor de krachtigere varianten.

De eerste plug-in wordt de 180 pk-versie, die een 1,6-liter viercilinder op benzine met 150 pk combineert met een motor van 81,2 kW (110 pk) voor het systeemvermogen van 180 pk. Met de 12,4 kWh grote accu kan hij puur elektrisch tot 60 kilometer ver raken volgens de WLTP. Het stoplichtsprintje naar de honderd duurt 7,7 seconden, de top ligt op 225 km/h terwijl hij zuiver elektrisch tot 135 km/h snel kan rijden. Op de 225 pk sterke top-plug-in levert de benzinemotor geen 150 maar 180 pk en bedraagt het systeemvermogen en -kopel 225 pk en 360 Nm. Alle modellen hebben voorwielaandrijving.
10 Opel 519437.jpgDe nieuwe Astra Sports Tourer is 4.642 mm lang en heeft een wielbasis van 2.732 mm wat 70 mm meer is dan de vorige generatie en 57 mm meer dan de onlangs gelanceerde nieuwe Astra hatchback.

Intelli-Space laadvloer

Met de achterbank in gebruik heeft de laadruimte van de nieuwe Astra Sports Tourer een inhoud van 608 liter. Wanneer de achterbank wordt neergeklapt, groeit het laadvolume tot 1.634 liter. Standaard beschikt de auto over een achterbank waarvan de rugleuning in de verhouding 40:20:40 kan worden neergeklapt, waarna een volledig vlakke laadvloer ontstaat. Zelfs bij de plug-inhybrides met hun lithium-ion batterij onder de laadvloer bedraagt de inhoud van de laadruimte nog steeds 548 tot 1.574 liter.

Voor nog meer praktisch gemak en veelzijdigheid kunnen de versies met een benzine- of dieselmotor worden besteld met Intelli-Space. Dit is een verstelbare laadvloer die met slechts één hand heel eenvoudig in een hogere of lagere positie of onder een hoek van 45 graden kan worden geplaatst. Zowel in de hoogste als in de laagste positie, kan het afdekscherm van de laadruimte onder de laadvloer worden opgeborgen, waardoor opgeborgen spullen uit het zicht van derden blijven.

Ook handig: in de nieuwe Astra Sports Tourer met Intelli-Space zijn de bandenreparatieset en EHBO-kit opgeborgen in een, zowel vanuit de laadruimte als vanaf de achterbank, eenvoudig bereikbaar compartiment. In geval van een lekke band hoeft op die manier niet de hele laadruimte leeg te worden gemaakt. Een voetbeweging onder de achterbumper volstaat om de achterklep automatisch te laten openen of sluiten (optie).

Opel Vizor en Pure Panel

Samen met de Astra hatchback introduceert de nieuwe Astra Sports Tourer Opels nieuwe designfilosofie. Het nieuwe Opel Vizor-familiegezicht volgt daarbij de zogenaamde Opel Compass. 18 Opel 519426.jpgHierbij kruisen de horizontale en verticale lijnen van de scherpe vouw in de motorkap en de vleugelvormige dagrijverlichting elkaar bij het Opel Blitz-embleem. In de Vizor zijn bovendien systemen als de adaptieve IntelliLux Pixel LED-koplampen en de frontcamera geïntegreerd.

Ook aan de achterzijde komt de Opel Compass-designfilosofie terug, met het centraal geplaatste Blitz-embleem, de verticale lijnen in het hooggeplaatste remlicht en de slanke achterlichten. A9203285.jpgOm de banden binnen de Astra-familie te versterken, zijn deze identiek aan die van de vijfdeurs hatchback.
A9204293.jpgIn het interieur valt het volledig digitale Pure Panel op. De bediening ervan gebeurt via het grote, centraal geplaatste touchscreen en werkt net als bij een smartphone. Belangrijke functies als de klimaatbeheersing kunnen echter nog steeds worden geselecteerd via afzonderlijke knoppen. Bovendien zijn telefoonkabels overbodig in de nieuwe Astra Sports Tourer, die standaard is voorzien van draadloze Apple CarPlay en Android Auto.

IntelliLux Pixel LED-verlichting en AGR-stoelen

Opel pakt op de Astra ook uit met geavanceerde verlichting. De adaptieve Intelli-Lux LED Pixel Matrix-koplampen, die ook de Insignia en Grandland worden geleverd, beschikken over 168 LED-elementen (84 per koplamp).

De AGR-gecertificeerde voorstoelen van de nieuwe Astra Sports Tourer zijn in eigen huis ontwikkeld. Deze ergonomische AGR-stoelen bieden een groot aantal (optionele) aanpassingsmogelijkheden, van een elektrische hoogteverstelling tot en met de elektro-pneumatische verstelling van de lendensteunen. In combinatie met nappaleren bekleding beschikt de bestuurder zelfs over stoelventilatie en een massagefunctie, terwijl ook de achterbank over stoelverwarming beschikt.

De nieuwe Opel Astra Sports Tourer is reeds verkrijgbaar en heeft een vanafprijs van € 28.400 inclusief btw.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.