Het ontwikkelingsprogramma voor de Opel Astra TCR zit op kruissnelheid. Vorige week legde de nieuwe toerwagen voor klantenracing talloze kilometers af tijdens de vijf testdagen in het Portugese Estoril. De auto is volledig volgens de voorschriften van de TCR (Touring Car Racer) Series gebouwd. “Het was een goede test”, zegt Opel Motorsport Director Jörg Schrott. “Het tijdschema is nog steeds erg krap, maar we zitten op schema. De Astra TCR doet het goed: hij reed zich probleemloos door de laatste testritten in Zandvoort en Estoril. Nu stellen we de laatste details op punt voordat we eind februari de eerste voertuigen leveren aan onze klantenteams.” Voor het grote publiek gaat de Opel Astra TCR in première op het autosalon van Genève.
Opel Motorsport Technical Director Dietmar Metrich en het team van Kissling Motorsport, de ontwikkelingspartner van Opel, hebben bijzondere aandacht besteed aan het geavanceerde concept van de vooras. “Voor een racewagen met zo’n 330 pk en voorwielaandrijving is dat een cruciaal onderdeel. Alle overlangse en dwarse krachten die in een TCR-auto vrijkomen, zowel bij het remmen en het sturen, maar ook bij het accelereren, hebben invloed op beide voorwielen”, verklaart Dietmar Metrich. “En het gaat hier niet alleen om de rondetijden, maar ook om de slijtage van de banden. Degene die een wagen inzet met een performante heeft een duidelijk voordeel in de lastige wedstrijden. De TCR‑richtlijnen geven geen specificaties over de scharnierpunten van de voorwielophanging. We hebben dus enige speelruimte voor het ontwerp van de vooras.”
Tijdens de laatste testritten concentreerden de technici zich op de basisafstelling om de Astra TCR tot maximale prestaties te brengen. Dat ligt in de lijn met het credo van Dietmar Metrich: “Het is altijd gemakkelijker om een snelle racewagen stabiel te maken dan om een stabiele wagen snel te maken. Maar uiteindelijk moet het beste van beide aanwezig zijn.” Bijzonder belangrijk in het proces is de minutieuze uitbalancering van de mechanische grip van het chassis en de wielen evenals de aerodynamische grip, die vooral tot stand komt door de achtervleugel en de frontsplitter. Beide maken dat de racewagen snel en gemakkelijk te besturen is. De informatie die de piloot geeft over het rijgedrag van de racewagen is al even belangrijk als de rondetijden. Ook voor de remprestaties is het cruciaal dat de auto nauwgezet uitgebalanceerd is. De Astra TCR kan met zijn remsysteem van de gerenommeerde fabrikant AP extreem late rempunten aan. Daarvoor zorgen remschijven van 378 mm en remklauwen met zes zuigers vooraan, naast remschijven van 265 mm en remklauwen met twee zuigers achteraan. De bestuurder kan de rembalans regelen vanuit de cockpit.
De Astra TCR staat ook sterk wat betreft duurzaamheid. De sportieve, sequentiële zesversnellingsbak van de Franse specialisten van Sadev, die bediend wordt via peddels aan het stuur, werkt probleemloos. De turbogeladen tweeliter-viercilindermotor met twee bovenliggende nokkenassen en multipoint-injectie heeft zijn kracht en uithoudingsvermogen al bewezen in langeafstandsevenementen. De motor van 330 pk met zestien kleppen en een maximumkoppel van zowat 420 Nm zet ook in zijn TCR-uitvoering indrukwekkende cijfers neer. In dit geval beperken de limieten opgelegd door de richtlijnen de potentiële prestaties van de motor.
Het basisconcept is hier ‘Balance of Performance’. De regelgevers balanceren de racewagens uit met een beproefd systeem. Ze willen namelijk dat elke autofabrikant een competitieve racewagen op de racebaan kan zetten, ongeacht de technische basis van hun platform voor serieproductie. Tegelijkertijd maken ze zo een einde aan dure technische spin-offs. De twee punten die in de TCR bepaald worden door het ‘Balance of Performance’-concept zijn het gewicht en het motorvermogen. Die laatste wordt via de elektronica, het zogenaamde ‘mapping’, gecontroleerd. De TCR-richtlijnen garanderen op die manier spannende klantenraces waarbij de kosten binnen de perken blijven.
“Wij hebben nog heel wat werk voor onze TCR debuteert”, zegt Jörg Schrott. “Maar ik kijk al uit naar het nieuwe seizoen. De TCR is precies wat de teams en de vele liefhebbers verwachten. Spannende, zeer directe motorsport met auto’s waarmee de toeschouwers zich kunnen vereenzelvigen – met deze aanpak is succes verzekerd.”