Op stookolie rijden met je diesel: het risico waard?
24 juni 2022
Door Dieter Quartier
Sommige automobilisten wagen het om de brandstoftank van hun diesel te vullen met mazout om zo flink te besparen. Scheikundig zijn beide stoffen gelijkaardig en de kans dat de douane je betrapt, blijkt klein. Of niet?
Brandstofprijzen die op enkele jaren tijd verdubbeld. Tegenwoordig betaal je ruim twee euro voor een liter. Je zou voor minder op zoek gaan naar manieren om te besparen. Sommige bestuurders rijden trager, andere proberen de auto wat minder vaak te gebruiken. Nog anderen grijpen terug naar drastische maatregelen en gooien hun tank vol met stookolie in plaats van diesel.
Stookolie, mazout ofte ‘rode diesel’ kost zo’n € 1,5 per liter. Je bespaart dus dik 35% ten opzichte van diesel. Het goedje in je tank krijgen, dat is nog een ander paar mouwen, maar handige Harry’s maken er allerminst een punt van.
Is mazout schadelijk voor je motor?
Daar blijkt geen eenduidig antwoord op te bestaan. De ene stookolie blijkt immers niet de andere. Alleen kun je dat als particulier zelf niet controleren. Het gaat met name om het cetaangehalte, zeg maar de zelfontbrandbaarheid van de brandstof. Voor boilers moet dat getal niet zo hoog zijn, voor dieselmotoren wel.
Een te laag cetaangehalte kan de motor immers beschadigen. Ook zitten er in diesel bepaalde additieven die de werking van de motor verbeteren. Diesel wordt ook meer ontzwaveld dan stookolie.
Hoe groot is de pakkans?
Mazout tanken is volstrekt illegaal, voor alle duidelijkheid. Als je wordt gecontroleerd door de douane, kun je een boete verwachten van minstens € 500. Hoe ze kunnen zien of je stookolie in je auto hebt gedaan? Eenvoudig: het laat een rode kleur achter in de tank, die nog heel lang traceerbaar is nadat je getankt hebt.
Vorig jaar werden er 1.801 bestuurders betrapt. Tussen januari en mei dit jaar waren het er al ruim 1.000 volgens VRT, wat op een stijging duidt. Toch is de kans dat je tegen de lamp loopt, nog steeds vrij klein.
Rode diesel ontkleuren?
Sommige consumenten tanken ook ongewild rode diesel. Er zijn immers frauduleuze handelaren actief, met name in het Brusselse, die de rode stookolie ontkleuren en voor gewone ‘witte’ diesel verkopen.
Ben je dan safe? Neen, want deze chemische ontkleuring laat ook sporen na, zodat je bij een controle alsnog beboet zult worden. De voorbije jaren werden al verschillende sjoemelende handelaren veroordeeld tot celstraffen en zware boetes.