Nieuws

© Audi

Onrust over toekomst Audi Brussel groeit

05 februari 2024
Door Stijn Blanckaert

Het Duitse vakblad Automobilwoche meldt dat Audi de productie van de elektrische Q8 e-tron in de toekomst naar China en Mexico zou willen overhevelen. Tegelijk heeft de Brusselse autofabriek nog geen zicht op een nieuw model om te bouwen. Als het klopt dat waar rook is, vuur is, ziet het er niet goed uit voor een van de twee laatste autofabrieken in ons land.

 

Audi zou de productie van de Q8 e-tron SUV en Sportback, twee varianten van het enige model dat in Brussel van de band loopt, in de toekomst verhuizen naar de fabrieken van Volkswagen Group in Mexico en in China. Dat plan zou volgens de bronnen van Automobilwoche deel uitmaken van een reorganisatie van het productienetwerk van het merk waarbij de Europese productiesites in het vizier liggen. Als einddatum van de Q8 e-tron-productie in Vorst is sprake van 2027. 

Somber vooruitzicht voor Brussel 

Dat bericht is vanzelfsprekend geen goed nieuws voor de Brusselse fabriek, die momenteel behalve de Q8 e-tron geen ander model assembleert en ook geen zicht heeft op een vervanger voor die auto. Een uit 2022 daterende toewijzing van de productie van (een deel van) de elektrische Q4 e-tron aan Audi Brussels werd in oktober 2023 namelijk herroepen door een verminderde vraag naar elektrische auto’s. 

Zonder nieuw model dreigt de fabriek dan ook de deuren te moeten sluiten. Dan zou alleen Volvo in Gent nog overblijven als Belgische productiesite voor personenwagens, terwijl ons land jaren geleden met Renault in Vilvoorde, Ford in Genk, Volvo in Gent en Volkswagen/Audi in Brussel nog vier grote assemblagefabrieken telde.  

Bij Audi in Vorst werken momenteel zo’n 3.000 mensen. De fabriek ligt momenteel voor twee weken stil. Officieel komt dat door een tekort aan onderdelen, maar volgens de vakbonden van de fabriek, die door De Tijd werden gecontacteerd, zou de werkelijke reden van de productieonderbreking de lager dan verwachte vraag naar de Q8 zijn.  

Bij Audi Brussels wenste de woordvoerder volgens de krant De Tijd “geen commentaar te geven op speculaties en geruchten”. Volgens Automobilwoche valt de definitieve beslissing over de productieplaatsen van toekomstige Audimodellen deze lente.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.