Het klinkt echt ongeloofwaardig als je de Belgische situatie bekijkt, met een schrijnend tekort aan laadpalen, maar in Japan zijn er momenteel te veel openbare laadpalen in verhouding tot het aantal elektrische auto’s. Japan wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn en nam al in 2012 de vlucht vooruit met een ambitieus subsidieprogramma van 100 miljard Yen (ongeveer € 770 miljoen) voor de bouw van oplaadstations. Het ging daarbij uit van het principe "bouw het en ze zullen komen". De ondersteuning zorgde voor een boom van het aantal laadpalen tot meer dan 30.300 in 2019, maar het aantal elektrische auto’s volgde die trend niet in het land van de Rijzende Zon.
Vandaag bedraagt de penetratie van elektrische voertuigen er ongeveer 1 procent, met zo’n 297.000 stuks (bron: Statista), waardoor honderden verouderde oplaadpalen niet worden gebruikt. Tegelijk is een heel aantal ervan eigenlijk aan vervanging toe, aangezien ze een gemiddelde levensduur van ongeveer acht jaar hebben, maar worden ze door het gebrek aan succes uit gebruik genomen. Resultaat is dat het aantal laadstations in Japan daalt in plaats van stijgt. In de 12 maanden van maart 2020 tot maart 2021 daalde het aantal tot ongeveer 29.800 (bron: Statista), vergeleken met meer dan 30.400 het jaar daarvoor, wat een bijzondere vaststelling is in een wereld waar laadpalen (verondersteld worden om) als paddenstoelen uit de grond (te) schieten.
Door dat volgend jaar en het jaar erna een groot aantal laadpalen vervangen moet worden zal het van het grootste belang zijn om de nieuwe laders te plaatsen op goed gekozen plaatsen.
De Japanse netwerkoperatoren zien het teveel aan laadpalen als een tijdelijk fenomeen, en steven er nog steeds naar om het aantal EV-laadstations in het hele land te verhogen tot 150.000 in 2030. Toyota-voorzitter Akio Toyoda, die ook voorzitter is van de Japan Automobile Manufacturers Association, heeft echter gewaarschuwd dat het vasthouden aan doelstellingen problematisch kan zijn en stelt dat hij het niet verstandig vindt om gewoon te kijken naar een doelstelling qua aantallen, en dat vooral gewerkt moet worden aan de omkadering en de plaatsing ervan op geschikte plaatsen.
Wat bij ons? De informatie over het aantal laadpalen in ons land niet eenduidig en de cijfers die we terugvinden spreken elkaar soms tege. We moeten echter vaststellen dat het aantal beschikbare publieke laadpalen in ieder geval ver achterblijft bij de objectieven en nergens staat in vergelijking met elektrisch gidsland Nederland.
Wat bij ons? De informatie over het aantal laadpalen in ons land niet eenduidig en de cijfers die we terugvinden spreken elkaar soms tege. We moeten echter vaststellen dat het aantal beschikbare publieke laadpalen in ieder geval ver achterblijft bij de objectieven en nergens staat in vergelijking met elektrisch gidsland Nederland.
- Statistiek Vlaanderen heeft het over 4.262 stuks in Vlaanderen
Van een teveel aan laadpalen kan bij ons dus niet gesproken worden. Volgens Statistiek Vlaanderen telde het Vlaamse Gewest eind 2020 4.262 publieke laadpalen voor elektrische auto’s waarvan 111 snelladers (2,6% van het totaal).
Een laadpaal kan meerdere aansluitingen (laadpunten) hebben waardoor het aantal laadpunten dus hoger ligt dan het aantal laadpalen. De laadpunten zijn in onze regio veel talrijker in grotere steden dan in talrijke gemeenten, met Gent als koploper met 326 publieke laadpunten en ook in Antwerpen, Mechelen en Brugge telkens meer dan 100 stuks.
- AVERE telt 8.482 publieke laadpunten in België
AVERE Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit in België, telt begin 2021 in totaal 8.482 publieke laadpunten in België, wat overeenkomt met zo’n 4.200 openbare laadstations. AVERE verwacht dat dit jaar de kaap van 10.000 laadpunten zal gehaald worden in België. Hoe dan ook blijven de Belgische cijfers ook dan maar bleekjes in de Europese context.
Intussen heeft Vlaanderen een plan voor 30.000 extra publieke laadpunten en wil Brussel (dat op dit moment totaal afwezig is op het vlak van laadpaalinfrastructuur) er 7.500 extra plaatsen, al zijn dat momenteel nog plannen waar op het terrein niet echt veel van te merken is.