Nieuws

© Toyota

Nieuwe Toyota C-HR: Belgische creatie rijdt zichzelf nog meer in de kijker

26 juni 2023
Door Dieter Quartier

No more boring cars”: Toyota doet net als HG wat het belooft en spuwt de ene originele creatie na de andere uit. De C-HR was al behoorlijk excentriek van vorm, maar de tweede generatie, die in Zaventem werd ontwikkeld, belooft nog meer hoofden te doen draaien. Hij komt ook meteen als plug-inhybride. 

 

We zien het tegenwoordig wel vaker: productie-auto’s die zo bijzonder zijn vormgegeven dat het wel conceptcars lijken. De nieuwe C-HR wijkt amper af van het studiemodel dat in januari in Brussel werd onthuld. Hij trekt nog veel meer de coupékaart, met achterdeuren die eerder symbolisch dan echt functioneel zijn. De snuit doet dan weer denken aan die van een haai, net als bij de volledig elektrische bZ4X en de nieuwe Prius.Wereldpremière van de gloednieuwe Toyota C HR autonieuws 17

Het hoofdthema wordt gevormd door in elkaar grijpende ruitvormen die diverse facetten en vouwen creëren in de flanken. De dynamische, gecondenseerde look van de auto wordt verder versterkt door korte overhangen en grote velgen, die tot 20 duim gaan. Origineel is de contrastkleur, waarin niet alleen het dak, maar ook de achterbumper en de achterste zijpanelen zijn uitgevoerd. Knap is ook hoe de camera's, de radar en de koplampsproeiers haast volledig werden weggewerkt.

Hybride of plug-inhybride

De volledig nieuwe Toyota C-HR wordt geïntroduceerd met keuze uit drie geëlektrificeerde aandrijflijnen. Het 1.8-liter hybride instapmodel, zoals ook in de nieuwe Corolla-familie, is in de eerste plaats gericht op efficiëntie, maar heeft aanzienlijk meer vermogen dan de huidige Toyota C-HR. De 2.0-liter hybride levert een hoger vermogen en richt zich tot de meer veeleisende bestuurder.

Top of the range wordt de 2.0-liter plug-inhybride. Die combineert een groot elektrisch rijbereik met een zuinige hybride werking. Toyota vermeldt ook een Regeneration Boost-functie, zeg maar een "one pedal"-achtige rijervaring - met drie bedieningsniveaus. Wereldpremière van de gloednieuwe Toyota C HR autonieuws 04Dankzij de introductie van een nieuwe geofencing-functie schakelt de Toyota C-HR PHEV trouwens automatisch over op elektrisch wanneer de auto een lage-emissiezone (LEZ) binnenrijdt.

Betere afwerking

Toyota beweert dat het interieur van de nieuwe C-HR hoogwaardiger en verfijnder aanvoelt en oogt. Dat hebben we kunnen verifiëren tijdens de onthulling van het model in Hamburg. Wereldpremière van de gloednieuwe Toyota C HR autonieuws 10Alle bedieningselementen zijn geconcentreerd in de bestuurderszone, terwijl een horizontale plaatsing van het instrumentenpaneel en een "vleugel"-designthema het gevoel geven dat de cabine zich om hen heen wikkelt, wat het gevoel van comfort verhoogt.Wereldpremière van de gloednieuwe Toyota C HR autonieuws 09

De Toyota C-HR beschikt ook over een volledig digitaal 12.3"-instrumentenpaneel. Nieuw is ook het Toyota Smart Connect-multimediapakket, inclusief een 8"- of 12.3"-touchscreen, spraakbediening en draadloze smartphone-verbinding via Apple CarPlay of Android Auto. Wij zijn alvast benieuwd naar wat dat in de praktijk geeft.

Veiligheid standaard

Alle versies van de volledig nieuwe Toyota C-HR zijn voorzien van het nieuwste Toyota Safety Sense-pakket van actieve veiligheids- en bestuurdersassistentievoorzieningen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de nieuwe Acceleration Suppression, die elk plotseling gebruik van het gaspedaal vertraagt wanneer het risico op een aanrijding met een voorligger wordt gedetecteerd. 

Ook nieuw is de Proactive Driving Assist (PDA), die werkt bij lage snelheden en zorgt voor een soepele vertraging wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat bij het naderen van een langzamere voorligger of het ingaan van een bocht. De Steering Assist kan dan weer een bocht herkennen en de stuurkracht aanpassen om de bestuurder te helpen een soepele en stabiele lijn te volgen.

Kleinere voetafdruk

Er zijn uitgebreide maatregelen genomen om de uitstoot te verminderen en meer gebruik te maken van gerecyclede materialen, ter ondersteuning van de duurzaamheid en het concept van de circulaire economie. In vergelijking met zijn voorganger bevat de nieuwe C-HR twee keer zoveel gerecyclede kunststoffen - gebruikt in meer dan 100 verschillende onderdelen. Wereldpremière van de gloednieuwe Toyota C HR autonieuws 21

De bumpers worden gevormd uit een nieuw harsmateriaal dat vooraf in de mal wordt gekleurd - een innovatie die naar verwachting honderden tonnen CO2 zal besparen. Nog meer CO2-reductie werd gerealiseerd door verf op waterbasis te gebruiken, evenals een nieuw diervrij materiaal voor de stuurwielbekleding, als alternatief voor leer.

Ben je geprikkeld door de nieuwe C-HR? Je moet nog enkele maanden geduld oefenen om hem in de showrooms te zien. De eerste leveringen zijn wel nog gepland voor eind 2023.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.