Nieuws

© Porsche

Nieuwe Porsche Cayenne krijgt nieuw dashboardconcept

30 maart 2023
Door Stijn Blanckaert

De vernieuwde Porsche Cayenne beleeft op 18 april zijn wereldpremière. Hoe hij er aan de buitenkant zal uitzien weten we nog niet, maar Porsche toont wel al het nieuwe dashboard. De auto pakt namelijk uit met een nieuw dashboardconcept met daarbij ook een passagiersdisplay waarop video’s bekeken kunnen worden.

 

De nieuwe Cayenne krijgt een nieuwe dashboardarchitectuur die – naar het voorbeeld van wat Mercedes vandaag doet met het indrukwekkende Hyperscreen – een extra scherm voor de passagier voorziet. 

New Porsche Driver Experience makes its debut in the Cayenne 002De nieuwe cockpit gebruikt elementen die we ook al terugvonden in de elektrische Taycan, met een digitaal en afhankelijk van de uitrusting op zeven verschillende manieren configureerbaar instrumentencluster van 12,6 duim op een gebogen en vrijstaand scherm zonder afdekking erboven, zoals bij klassieke dashboards het geval is. De selectiehendel van de automaat is nu rechts van het stuurwiel geplaatst, waardoor op de centrale console plaats vrijkwam voor een grote controleunit voor de airco met een glazen oppervlak in black panel design en meer opbergruimte. 

Alle bedieningselementen die belangrijk zijn voor de rijervaring werden rond het stuurwiel geconcentreerd en – zoals het een Porsche betaamt – werd de startknop natuurlijk links van het stuur geplaatst.

Het multifunctionele sportstuurwiel komt uit de 911 en bevat standaard een rijmodusschakelaar om van de Normale naar de Offroad-, Sport- of Sport Plus-settings te switchen. Ook de knop om de functies en designs voor het instrumentencluster te selecteren vond een plaatsje op het stuurwiel, samen met de controletoetsen voor het optionele head-updisplay.

Het centrale display is 12,3 duim groot en vormt het controlecentrum voor het Porsche Communication Management (PCM). Hier kunnen alle rij- en comfortfuncties geselecteerd en ingesteld worden en vindt de bestuurder ook de navigatie- en multimediafuncties terug. 

Video’s streamen tijdens de rit

New Porsche Driver Experience makes its debut in the Cayenne 0001Het optionele passagiersdisplay van 10,9 duim is volledig nieuw. Dit extra aanraakscherm maakt het voor de passagier voorin mogelijk om de bestuurder te helpen, door er bijvoorbeeld de navigatie op te bedienen of een infotainmentoptie op te selecteren, maar kan ook ter ontspanning van de passagier gebruikt worden. Die kan er immers video’s op streamen die niet zichtbaar zijn voor de bestuurder, door een speciale folie op het scherm, zodat wie rijdt ook niet afgeleid wordt tijdens het rijden. Wanneer de auto stilstaat kan ook op het centrale scherm naar video’s gekeken worden.

New Porsche Driver Experience makes its debut in the Cayenne 003Standaard zal de nieuwe Cayenne ook over een gekoeld opbergvak met draadloze laadfaciliteit voor smartphones beschikken en zijn er twee USB-C-poorten voorzien in het opbergvak vooraan en twee extra exemplaren in de centrale console achterin. Een smartphone verbinden met de nieuwe Cayenne kan eenvoudigweg door het scannen van een in het PCM getoonde QR-code. 

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.