Nieuws

© Hyundai Motorsport

Neuville won dit weekend, Vandoorne stond op het podium. Wie wist dat?

16 augustus 2021
Door Stijn Blanckaert
Wanneer een Belgische wielrenner ergens in Verweggistan een kermiskoers wint kunnen we er in onze nationale pers niet omheen en wordt het zelfs gebombardeerd tot hoofdpunt in het avondnieuws op tv. Wanneer onze piloten in auto- of motorsporten op indrukwekkende wijze races en wereldkampioenschappen winnen zijn ze hoogstens enkele lijntjes op de sportbladzijden van de kranten waard. Het probleem stelt zich voornamelijk in Vlaanderen. Dit weekend won onze landgenoot Thierry Neuville samen met copiloot Martijn Wydhaeghe aan het stuur van de Hyundai i20 WRC op meesterlijke wijze de eerste WRC-rally in ons land (de WRC Renties Ypres rally), en tegelijk stond Stoffel Vandoorne in de laatste race van het Formule E-seizoen in Berlijn op de pole en finishte hij op het podium, waarmee hij voor het Mercedes-EQ-team mee de wereldtitel bij de teams veiligstelde. Zo goed als niets daarover echter in de algemene media en ook in de sportkaternen van de kranten blijft het in het geval van de overwinning van Neuville beperkt tot enkele kolommen en krijgt Vandoorne -als hij al vermeld wordt- slechts enkele lijntjes.
D740540Voetbal en wielrennen rule

Tegelijk wordt een overwinning van een nationale wielrenner in een kermiskoers in Verweggistan met foto’s en commentaar, reporters ter plaatse en een beeldverslag op tv getoond, en worden voetbalmatchen zoals die tussen Seraing en Eupen live op tv uitgezonden, met samenvattingen in de sportitems op televisie en hele besprekingen in de kranten. De transfer van ‘Ninja’ Radja van Italië naar Antwerp is bovendien goed voor heelder katernen en tien volle minuten in de journaals, terwijl de man nog geeneens een wedstrijd heeft gespeeld in ons land, om van de hele soap rond de transfer van Messi maar te zwijgen. Niet dat dat erg is, want er zijn veel voetbal- en wielerliefhebbers en die hebben recht op hun portie info en vermaak, maar dat geldt toch ook voor de talloze autosportliefhebbers?

Als we dan al eens wat te van autosport te zien krijgen op de nationale zenders of in de kranten is dat vooral wanneer er -zoals dit weekend- een auto bij een rally de weg afschiet en in een huis crasht of er een ernstig ongeval gebeurt.BVBVBAfbeelding1

Foto: Facebook – Het Nieuwsblad

Niet allemaal kommer en kwel

OK, HLN doet zijn duit in het zakje als het over Formule 1 gaat, met de regelmatige ooggetuigenverslagen van Jo Bossuyt, “onze man ter plaatse”, maar het mag toch wel wat meer zijn, want zelfs op de sportpagina van HLN.be lezen we niets over de derde plaats (en de poleposition) van Vandoorne in de Formule E en de wereldtitel van Mercedes-EQ en in de papieren krant is er maar plaats voor vijf regeltjes in een smal kolommetje ‘Sport Kort’.

BBBWhatsApp Image 2021 08 16 at 12.07.15Foto: Het Laatste Nieuws van 16/08/2021

Tegelijk leert een korte analyse om 11u20 op 16 augustus van de Sport-pagina van HLN.be dat er vandaag op de hoofdpagina 27 (!) stukken over voetbal en voetballers staan, 8 over wielrennen en wielrenners, 3 over tennis en in totaal 5 items over alle andere sporten waaronder één over de overwinning van Neuville in het WRC.

Het is duidelijk dat de Vlaamse kranten en audiovisuele (mainstream-)media en in het bijzonder VTM en VRT eigenlijk vooral twee sporten kennen, wielrennen en voetbal, en niet veel interesse vertonen om ook gemotoriseerde (wereld-)sporten zoals het WRC of de Formule 1 en Formule E, de WEC-uithoudingsraces en andere spectaculaire kampioenschappen zoals de Moto GP de nodige aandacht te geven. 

Het kan nochtans…

De situatie is vooral dramatisch in Vlaanderen, waar autosport - onder politieke druk ? - zo veel mogelijk genegeerd en doodgezwegen wordt. In Wallonië is het gelukkig beter gesteld met de aandacht voor gemotoriseerde sporten, met de RTBF als voorbeeld. Ook Eurosport doet zijn -erg Nederlands getinte- duit in het zakje en -het moet gezegd- ook PlaySports van Telenet zendt heel wat autosport uit, maar die laatste twee zijn natuurlijk “dedicated” sportkanalen en bereiken daardoor een beperkter publiek dan de algemene media die ons in hun sportverslaggeving (wanneer er geen Olympische Spelen zijn) wel continu op voetbal en wielrennen trakteren.

Voor u zegt dat wij bij Autonieuws ook bijster weinig aandacht besteden aan autosport moet u toch weten dat wij geen sportmedium zijn, geen sportverslaggeving brengen en ons beperken tot autogerelateerd nieuws. Autosport is een van onze passies maar sportverslaggeving behoort niet tot onze missie en we hebben er gewoon de tijd, noch de middelen of de mankracht voor. Daarom hebben we des te meer respect voor sites als autosportwereld.be, f1journaal.be, Rallylovers.be en veel meer die er wel de nodige aandacht aan kunnen en willen besteden.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.