Nieuws

Motornieuws-hoofdredacteur Thierry Sarasyn doet recordpoging op de motor: 15 landen in 24 uur

16 mei 2023
Door Stijn Blanckaert

Iets minder dan een jaar geleden brak onze collega en Motornieuws-hoofdredacteur Thierry Sarasyn het wereldrecord toerrijden door 13 landen aan te doen in een tijdspanne van amper 24 uur. Nu is hij klaar voor een nieuwe uitdaging: in 24 uur in totaal 15 landen aandoen met de motorfiets!

 

Het wereldrecord van de meeste op één dag met de motorfiets doorkruiste landen stond tot vorig jaar op naam van de Italiaan Valerio Boni. Die deed in minder dan 24 uur 11 landen aan. Vorig jaar verbrak Thierry Sarasyn dat record door 13 landen op één dag te bezoeken. “Het konden er ook 14 geweest zijn”, zegt Sarasyn. “Onderweg heb je wel wat tijd om na te denken. Het doel was inderdaad 14 landen, maar toen ik na minder dan 20 uur België al binnen reed, realiseerde ik me dat 15 landen ook mogelijk moest zijn. Ik liet het laatste stuk naar Nederland vallen, wetende dat ik het record al te pakken had en dat het weinig nut had 14 landen te doen als het mogelijk was om nog één land extra te doen”. Méér was naar zijn mening niet mogelijk. 

Dan toch

Na het record van vorig jaar had Sarasyn het wel gehad met zo’n stunts. Hij had de fysieke uitputtingsslag die zo’n recordpoging – die met een trackingsysteem gevolgd wordt- hoe dan ook is. Sarasyn:  Vorig jaar had ik een gemiddelde snelheid van iets meer dan 90 km per uur. Maar ik was kapot. Mentaal en fysiek. En je moet het wel veilig houden. Dus ik was nog niet eens van de motor gestapt in de aankomstplaats Arlon, toen ik aankondigde dat ik dit nooit meer zou doen.” 

Maar zeg nooit nooit. Vorig jaar reed hij op een wat minder comfortabele motorfiets, maar dit jaar kreeg hij van Kawasaki een comfortabele Versys 1000 ter beschikking. De hoofdsponsor van vorig jaar, Bridgestone, kwam opnieuw aan boord en na heel wat wikken en wegen besloot Sarasyn dan toch om het er opnieuw op te wagen, met nu 15 landen in 24 uur.  

Dit jaar is Sarasyn nog beter voorbereid dan in 2022. Bij het uitstippelen van de nieuwe route heeft hij de plekken waar hij vorig jaar (te) veel tijd verloor vermeden. Toch blijft het verkeer onvoorspelbaar en kunnen ook omleidingen, het weer en navigatiefouten – naast technische problemen – roet in het eten gooien. Zelfs als alles vlot loopt, wordt het een dubbeltje op zijn kant. Vrijdag vertrekt Sarasyn in Polen, zaterdagavond rond 23 uur - en liefst een beetje vroeger - weten we of alles gelukt is.  

De route en landen die Sarasyn aandoet: Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland.  

Totale lengte: 2300 km

Vertrek: vrijdagavond 23u

Aankomst: ? 

Wie dat wil kan de unieke recordpoging volgen via deze link.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.