Nieuws

© BMW

Motorkeuring bij verkoop en na ongeval in Vlaanderen verplicht vanaf 2023

16 februari 2022
Door Stijn Blanckaert
De Vlaamse regering heeft beslist om vanaf januari volgend jaar niet alleen voor auto’s, bestel- en vrachtwagens maar ook voor motorfietsen een technische keuring verplicht te maken. Die is in tegenstelling tot bij de vierwielers wel enkel verplicht na een ongeval of bij het doorverkopen van een tweedehandsmotorfiets.


We zijn geen motorsite, dus voor nieuws over motorfietsen moet je normaal niet bij Autonieuws.be zijn, maar omdat veel van onze lezers naast een of meerdere vierwielers ook een gemotoriseerde tweewieler in de garage hebben leek het ons toch nuttig om een overzicht te geven van wat de Vlaamse regering precies beslist heeft.

Keuring enkel bij herverkoop of na ongeval

Het is belangrijk om te weten dat de verplichting om motorfietsen te laten keuren enkel bestaat bij het doorverkopen ervan of na een ongeval, en dus niet periodiek zoals bij auto’s. Daarnaast zijn niet alle motorfietsen betrokken. Zo moeten motoren van 125 cc of minder niet gekeurd worden (rijbewijs A1 of rijbewijs B). Elektrische en hybride motorfietsen met meer dan 11 kW en een maximumsnelheid van meer dan 45 km/h moeten dan weer wel gekeurd worden wanneer ze worden doorverkocht of hersteld zijn na een ongeval.

Wat wordt gekeurd, en waar?

Een keuring zal “iets minder dan” € 60 gaan kosten, maar over het juiste bedrag en wat die keuring precies inhoudt is er nog geen duidelijkheid. Volgens de Vlaamse overheid zal de motor op 9 punten worden beoordeeld. Daarbij staan remmen, stuur, lichten en ‘ruiten’, maar wordt niet verder ingegaan op wat de andere punten dan zijn. Het is dus nog wachten op meer concrete info, net als over de keuringscentra waar motoren gekeurd kunnen worden. Dat zal namelijk niet in alle keuringscentra kunnen maar in een selectie van centra waar een specifieke keuringslijn voor motorfietsen en opleiding van het personeel worden voorzien. Welke? Dat is nog niet duidelijk.

Veel motoren zijn aanzienlijk aangepast ten opzichte van hun originele staat. Gelukkig zal bij de keuring gekeken worden naar “verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming” en zal het dus niet nodig zijn dat de motorfiets volledig overeenstemt met de originele staat, al is nog niet helemaal duidelijk wat wel en niet aanvaard wordt. Zeker qua uitlaatgeluid lijkt het belangrijk aan de geluidsnormen te voldoen.

Geen uitzondering voor oldtimers

Vlaanderen voorziet  geen uitzondering voor oldtimers of projectmotoren. Ook die zullen voor de inschrijving en ingebruikname na voltooiing van het project of bij een doorverkoop dus gekeurd moeten worden.

Bepaalde details moeten nog uitgeklaard worden. Daarvoor spreekt de Vlaamse overheid met belangenorgnisaties als Traxio en Febiac en ook met de andere regio’s. Lees het bericht over de keuring van motorfietsen hier, op de website van de Vlaamse overheid.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.