Nieuws

© Daimler AG

Mercedes-moederbedrijf Daimler splitst truck- en bus-activiteiten af

09 februari 2021
Door Stijn Blanckaert
Daimler gaat de  truck- en bus-activiteiten van de afdeling personenwagens en lichte vrachtvoertuigen afsplitsen en onderbrengen in een nieuwe beursgenoteerde onderneming met de naam Daimler Truck. 

De transactie en de notering van Daimler Truck aan de beurs van Frankfurt zullen naar verwachting eind 2021 zijn afgerond. Bovendien is het de bedoeling dat Daimler zich te zijner tijd laat omdopen tot Mercedes-Benz. De uiteindelijke beslissing over de spin-off moet worden genomen door een buitengewone aandeelhoudersvergadering die gepland is voor het derde kwartaal van 2021.

Het gaat om een grondige herstructurering van de onderneming. Mercedes-Benz Cars & Vans en Daimler Trucks & Buses werken in verschillende branches met specifieke klantengroepen, technologische benaderingswijzen en kapitaalbehoeften. Beide ondernemingen opereren in branches die grote technologische en structurele veranderingen ondergaan. Volgens Daimler kunnen beide bedrijven het meest effectief opereren als onafhankelijke entiteiten, zonder de beperkingen van een conglomeraatstructuur.
Daimler Truck is de grootste truck- en busfabrikant ter wereld, met meer dan 35 hoofdvestigingen over de hele wereld. Met ruim 100.000 medewerkers verenigt Daimler Truck zeven merken onder één dak: BharatBenz, Freightliner, Fuso, Mercedes-Benz, Setra, Thomas Built Buses en Western Star. In 2019 werden in totaal ongeveer een half miljoen trucks en bussen aan klanten afgeleverd. De omzet in 2019 bedroeg € 40,2 miljard voor Daimler Trucks en € 4,7 miljard voor Daimler Buses. De EBIT bedroeg € 2,5 miljard voor Daimler Trucks en € 283 miljoen voor Daimler Buses.
De geplande transactie houdt in dat Daimler de meerderheid van Daimler Truck aan zijn aandeelhouders overdraagt op een pro rata-basis die in lijn is met de bestaande deelnemingen, maar het is de bedoeling een minderheidsbelang te behouden. De vertegenwoordiging van Daimler in de raad van commissarissen van Daimler Truck zal in overeenstemming zijn met de voorgenomen deconsolidatie.

Alle verdere details over de voorgenomen spin-off worden aan de aandeelhouders voorgelegd tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het derde kwartaal van 2021, om hun verplichte goedkeuring van het plan te verkrijgen.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.