Na de ‘gewone’ GLC krijgt nu ook de Coupé-versie twee AMG-afgeleiden. Bij het zien van de namen 43 en 63 gaan je nekharen misschien spontaan rechtstaan, maar als je dacht dat je zes respectievelijk acht cilinders zou aantreffen onder de motorkap…
Neen, de nieuwe Mercedes-AMG GLC’s houden het in beide gevallen bij vier cilinders. Europese normen, weet je wel. De 43 maakt gebruik van dezelfde tweeliter-viercilinder die je in de Mercedes-AMG SL 43 vindt, maar hij verdeelt zijn 421 pk en 500 Nm hier wel over de vier wielen. Zo’n 61 procent gaat standaard naar achteren, de rest naar de voortrein.
De 63 S E Performance heeft dezelfde tweeliter in het vooronder, maar de pittige vierpitter krijgt ondersteuning van een 150 kW sterke elektromotor op de achteras om het systeemvermogen en -koppel te boosten naar 680 pk respectievelijk 1020 Nm (!). De stroom wordt geleverd door een kleine, extern oplaadbare accu die een zuiver elektrisch rijbereik mogelijk maakt van 12 kilometer. Conclusie: je kunt van het volledige prestatiepotentieel genieten zolang de accu nog stroom kan leveren, en heel lang zal dat niet zijn, al beweert Mercedes dat een groot deel van de energie gerecupereerd wordt tijdens het vertragen, net als in de Formule 1…
Wat maakt de 43-motor bijzonder? Zijn elektrisch aangezwengelde uitlaatgassenturbo. Een 4 centimeter dunne elektromotor op 48 volt is direct op de as van de turbocompressor geïntegreerd tussen het turbinewiel aan de uitlaatzijde en het compressorwiel aan de inlaatzijde. Deze e-motor drijft direct de as van de turbo aan en brengt zo het compressorwiel in beweging totdat de uitlaatgasstroom de conventionele aandrijving overneemt. Dit verbetert de respons vanaf stationair toerental en over het gehele toerenbereik.
In vergelijking met de GLC 43 is de turbo van de GLC 63 S aanzienlijk groter. Dit zorgt voor een hogere luchtdoorvoer en dus meer vermogen. De geïntegreerde elektromotor wordt daarnaast aangedreven door een 400V-hoogspanningssysteem. Accelereren vanuit stilstand naar 100 km/h duurt slechts 3,5 seconden en eindigt pas bij een elektronisch begrensde 275 km/h. Indrukwekkend, maar de cijfers van de GLC 43 zijn evenmin slappe koffie: 4,8 seconden en 250 km/h.
Beide modellen zijn uitgerust met het AMG Ride Control-onderstel met stalen veren en een adaptief verstelbare demping. Het onderstel combineert een sportieve rijdynamiek met een hoog langeafstandscomfort. De basis hiervoor wordt gevormd door de vooras met speciaal ontwikkelde fusees en kogelgewrichten op de veerpoten, en de achteras, die ook is voorzien van dynamisch ontworpen elastokinemetica.
Ook standaard is de actieve achterasbesturing. Deze werkt met een maximale stuurhoek van 2,5°. Tot aan dit punt draaien de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen bij snelheden tot 100 km/h. Dit leidt tot een virtuele verkorting van de wielbasis, wat resulteert in aanzienlijk wendbaarder manoeuvreren, minder stuurwerk en meer lichtvoetigheid. Bij snelheden boven de 100 km/h draaien de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen – tot een hoek maximaal 0,7°. Deze virtuele verlenging van de wielbasis heeft een positief effect op de rijstabiliteit.
Prijzen en specificaties zullen spoedig te vinden zijn in de configurator. Om je een beeld te vormen: de niet-Coupé GLC kost in 43-livrei € 88.693, de 63 S E Performance € 122.573.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853