Nieuws

© Daimler AG

Mercedes-Benz Sustaineer: rijdende vitrine voor duurzame stadsmobiliteit

28 oktober 2021
Door Dieter Quartier
Klimaatneutrale last-mile bestelwagens die hun eigen groene stroom produceren en actief de luchtkwaliteit in steden kunnen verbeteren: met de Sustaineer (Sustainable Pioneer) geeft Mercedes-Benz Vans een concrete indruk hoe duurzaam bezorgen in stedelijke omgevingen er in de toekomst uit kan zien.

De volledig elektrische bestelwagen op basis van de Mercedes-Benz eSprinter biedt een scala aan innovatieve oplossingen die zijn ontworpen om de levenskwaliteit in steden te verbeteren, hulpbronnen te sparen en het klimaat te beschermen. Het conceptvoertuig is ook voorzien van technologie die zorgt voor een betere gezondheid en veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers. 

Enkele voorbeelden zijn het fijnstoffilter op de frontmodule en de bodemplaat, een zonnepaneel op het dak, onderdelen van gerecyclede materialen en een verwarmingssysteem dat zich dicht bij het lichaam bevindt. De innovaties en technische oplossingen die de Sustaineer biedt, zijn ontwikkeld met in het achterhoofd een mogelijke toepassing in toekomstige voertuiggeneraties van Mercedes-Benz Vans.

Duurzame bedrijfsstrategie voor de gehele cyclus

Mercedes-Benz is overtuigd van de ecologische en economische voordelen van elektrische bestelwagens en bereidt zich voor om tegen het einde van het decennium volledig elektrisch te gaan – daar waar de marktomstandigheden het toelaten. Een belangrijk onderdeel van de strategie "Ambition 2039" van Mercedes-Benz Vans is het streven naar het CO2-neutraal maken van bestelwagens gedurende de volledige levenscyclus. 

Dit betreft alle elementen waaronder de ontwikkelingsfase, het toeleveringsnetwerk, de productieprocessen, de elektrificatie van producten en het laden van elektrische voertuigen met hernieuwbare energie. Vanaf 2022 is de productie in alle eigen bestelwagenfabrieken wereldwijd CO2-neutraal, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.
21c0634 001Lokaal emissievrij in elk segment, van “electric first” tot “electric only”

Mercedes-Benz Vans heeft de leiderschapsambities op het gebied van elektromobiliteit stevig verankerd in de strategie en elektrificeert systematisch alle modelseries. Klanten, wagenparkbeheerders en carrosseriebouwers kunnen nu al kiezen uit vier volledig elektrische modellen: de eVito gesloten bestelwagen, de eSprinter, de eVito Tourer en de EQV. 
21c0634 028 lrIn het komende jaar wordt het portfolio van elektrische modellen verder uitgebreid met de eCitan en EQT in het segment van de compacte bestelwagens. Mercedes-Benz is hiermee de enige fabrikant ter wereld met een lokaal emissievrij rijdend model in alle bestelwagensegmenten – en dat is slechts de volgende stap op weg naar een volledig elektrische toekomst. Vanaf het midden van het decennium zijn alle nieuwe voertuigarchitecturen volledig elektrisch. Mercedes-Benz Vans ontwikkelt hiervoor een volledig nieuwe, uitsluitend elektrische bestelwagenarchitectuur, genaamd VAN.EA.

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.