Nieuws

© Mazda

Mazda toont Iconic SP-sportwagen concept in Tokyo en geeft MX-5 een update

25 oktober 2023
Door Stijn Blanckaert

Het autosalon van Tokyo, nu Japan Mobility Show gedoopt, is dé gelegenheid voor de Japanse fabrikanten om uit te pakken met concept cars en nieuwe modellen. Bij Mazda gaat de Iconic SP concept car met de aandacht lopen. Ook de update van de huidige generatie van de leuke MX-5 roadster is interessant.

 

Mazda Iconic SP concept 

De Iconic SP is een concept car die een aandrijflijn met een wankelmotor (met in dit geval twee rotoren) combineert met een elektrisch platform, zoals dat ook al het geval was bij de MX-30 REV die Autonieuws.be onlangs nog kon testen.  

mazda iconic sp jms2023 6 highresHet gaat om een compacte sportwagen met een lage neus, die mogelijk gemaakt werd door het centraal in de auto monteren van de compcte, lichte wankelmotor. Mazda koos voor een exemplaar met twee rotoren, wat een zeer schaalbare motor zou opleveren met een flexibele lay-out en de mogelijkheid om verschillende brandstoffen te verbranden, waaronder waterstof. Tegelijk is er een batterij-elektrische aandrijflijn die het mogelijk maakt om volledig uitstootloos te rijden. Het maximumvermogen van de Iconic SP bedraagt 370 pk, de auto is 4,18 meter lang, 1,85 meter breed en slechts 1,15 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,59 meter en een totaalgewicht van 1,450 kg. Meer info over de auto, die niet meteen tot een productieversie zal leiden, ontbreekt voorlopig. 

Met de Iconic SP wil Mazda ook in de toekomst het concept van de compacte sportwagen, zoals de MX-5, doen voortleven. Diezelfde MX-5 krijgt ook een update.

Vernieuwde MX-5 

De Mazda MX-5 is al sinds 1989 hét archetype van de hedendaagse compacte roadster die tegelijk betaalbaar is én garant staat voor veel rijplezier. De huidige ND-generatie krijgt voor modeljaar 2024 een update met een nieuwe rijmodus, nieuwe veiligheids- en technologievoorzieningen, aanpassingen aan het design en nieuwe kleuren voor het koetswerk en de softtop. 2024 mazda mx 5 global still 18 highres

Vanaf modeljaar 2024 krijgt de MX-5 dus nieuwe ledkoplampen en werden de ledachterlichten lichtjes hertekend. Er is ook een nieuwe koetswerkkleur, Aero Grey Metallic en de kap is vanaf nu ook in beige kleur te bestellen. 2024 mazda mx 5 global int 03 highres

Voor de stoelen wordt een nieuw materiaal gebruikt dat ze minder glad maakt en er dus mee voor zorgt dat de bestuurder en de passagier niet gaan schuiven wanneer scherpe bochten worden genomen.                Er is verder nog een frameloze binnenspiegel, een groter multimediascherm van 8,8 duim, een vernieuwd dashboard en twee USB-C-poorten. 

Voor nog meer dynamiek is er ook een nieuwe rijmodus, die DSC-Track (voor Dynamic Stability Control – Track) werd gedoopt. Die modus, eigenlijk alleen bedoeld voor het circuit maar ongetwijfeld ook met het nodige plezier ingeschakeld op de openbare weg, laat meer overstuur en drifts toe en doet het DSC-systeem alleen tussenkomen wanner controleverlies en een 360°-spin onvermijdelijk dreigt te worden. Daarmee benadrukt Mazda nogmaals het rijplezier-aspect dat bij de MX-5 altijd al onmiskenbaar aanwezig is. 

Verder krijgt de MX-5 nieuwe veiligheidssystemen zoals Lane Keep Assist, Intelligent Speed Control, Intelligent Brake Assist en een vernieuwde verkeersbordenherkenning die gekoppeld is aan het navigatiesysteem.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.