Nieuws

Mazda MX-5 RF wint Red Dot Awards 2017

03 april 2017
Door Redactie
De nieuwe Mazda MX-5 RF heeft bij de Red Dot product design awards 2017 verkiezing de ‘Red Dot: Best of the Best’ award gewonnen. De prijs is opnieuw een blijk van waardering voor het ‘Kodo – Ziel van beweging’ design van Mazda. De unieke tweezitter met zijn inklapbare hardtop evenaart daarmee de prestatie van de vierde generatie MX-5 met softtop, die in 2015 dezelfde award kreeg toegekend. 

Alleen buitengewone en baanbrekende ontwerpen krijgen bij deze internationaal befaamde jaarlijkse designwedstrijd awards toegekend. Volgens de organisatoren zijn de ‘Best of the Best’ winnaars producten van designvisionairs die functionele kwaliteit, aantrekkelijkheid, gebruiksgemak en andere zaken optimaal hebben weten te verenigen.

De RF is de eerste fastback-variant van het Kodo-design. Het model is voorzien van een unieke inklapbare hardtop die er niet alleen fraai uitziet, maar ook nog eens licht en doelmatig is. Het openen en sluiten gebeurt op origami-achtige wijze in slechts 13 seconden. Door het gebruiksgemak van een coupé toe te voegen aan het ongeëvenaarde open rijplezier van de MX-5 maakt de RF de totale ervaring nog veelzijdiger, terwijl het model tegelijkertijd trouw blijft aan de Jinba Ittai-traditie, ofwel de 'eenheid tussen ruiter en paard', die van de MX-5 zo’n legende heeft gemaakt en die er mede voor heeft gezorgd dat het de best verkochte roadster ooit is geworden.

“We zijn met de introductie van de RF een nieuwe, opwindende weg ingeslagen met de MX-5. Als ik deze auto zie word ik herinnerd aan de ongekende inspanningen die ons team heeft geleverd. Daarbij gaat het niet alleen om de designers, maar ook om de ingenieurs en de productspecialisten”, vertelt Ikuo Maeda, hoofddesigner bij Mazda. “Elk lid van het team verdient lof voor deze prestatie.”

De awards worden toegekend aan de producten die voldoen aan de hoogste designstandaards in verschillende categorieën. De jury, bestaande uit 39 designers, docenten en journalisten, kiest slechts 102 ‘Best of the Best’ winnaars uit meer dan 5.500 inschrijvingen uit meer dan 54 landen. Criteria als innovatie, functionaliteit, ergonomie, symbolische en emotionele waarde evenals milieuvriendelijkheid geven daarbij de doorslag. Mazda en andere winnaars mogen hun award op 3 juli in ontvangst nemen in het Aalto-Theater in het Duitse Essen. Het Red Dot Design Yearbook zal op diezelfde dag worden gepubliceerd, waarin de Best of the Best-prijswinnaars vermeld staan met speciale portretten van hun bedenkers.

Dit is tot op heden de zesde Red Dot award die is toegekend aan Mazda’s huidige modelgeneratie met Kodo-design. De Mazda CX-3 en de Mazda2 wonnen awards in 2015 (naast de softtop MX-5), nadat de Mazda3 en de Mazda6 dit in 2014 en 2013 ook al wisten te realiseren.

De Red Dot competitie werd in 1955 in het leven geroepen door het in Essen gevestigde Design Zentrum Nordrhein Westfalen en is één van de grootste productwedstrijden ter wereld. De winnende ontwerpen, die in 47 categorieën worden gekozen waaronder ‘auto’s en motorfietsen’, mogen het ‘Red Dot’-symbool dragen, een internationaal erkend kwaliteitszegel. Ze zullen bovendien vijf weken lang worden tentoongesteld in het Red Dot Design Museum Essen na afloop van de prijsuitreiking en zodoende deel uit maken van de grootste tentoonstelling van hedendaags design ter wereld.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.