Nieuws

© Mazda

Mazda MX-30 met wankelmotor als range-extender eindelijk in aantocht

28 november 2022
Door Dieter Quartier
Er wordt al jaren gespeculeerd over de komst van een elektrische Mazda MX-30 die zijn rijbereik kan boosten aan de hand van een benzinegenerator die een beroep doet op de wankelarchitectuur. Diverse bronnen melden dat het in 2023 eindelijk zo ver is.  

We kennen de Mazda MX-30 als een erg prettig sturende elektrische cross-over. Mazda koos ervoor om de batterij te beperken tot 35,5 kWh om gewicht en kosten te sparen. Het merk is ervan overtuigd dat een rijbereik van 200 kilometer volstaat voor het gros van de cliënteel. 

Toch is net die beperkte actieradius een struikelblok voor vele kopers. Goed nieuws: Mazda bereidt de introductie voor van een MX-30 R-EV. De batterij van deze versie kan onderweg worden bijgeladen door een verbrandingsmotor op benzine, net als dat het geval was bij de eerste Opel Ampera en de BMW i3 REX zaliger.

Mazda zou Mazda echter niet zijn mocht het niet zijn eigen draai geven aan het concept. De generator zal immers een wankelmotor zijn. Inderdaad, hetzelfde type motor dat door wijlen de Mazda RX-8 werd gebruikt.

Wankel- of te rotatiemotoren bekleden een speciale plaats in de geschiedenis van Mazda. Ze zijn bijzonder compact van formaat en veel lichter dan een klassieke zuigermotor. Ze klimmen erg hoog in de toeren en werken trillingvrij, maar hebben wel te kampen met een relatief hoog brandstof- en olieverbruik. 

Mazda beweert echter dat deze ongunstige eigenschappen in mindere mate tot uiting komen als de krachtbron als range-extender wordt ingezet. Doordat de motor niet de wielen aandrijft, maar enkel het accupakket oplaadt en daarbij met een optimaal toerental draait, worden de nadelen geminimaliseerd. 

Wij zijn alvast heel benieuwd en houden je op de hoogte.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.