Nieuws

Mazda Cosmo is 50 jaar jong

30 mei 2017
Door Redactie
Het was een belangrijk moment in de automobielgeschiedenis toen Mazda 50 jaar geleden de Cosmo Sport introduceerde. De slanke, stijlvolle tweepersoons auto was het begin van een traditie van innovatie, die tot op de dag van vandaag nog voortduurt in de vorm van auto’s met veel rijplezier en van autosportsuccessen met door unieke technologie aangedreven modellen.

De Cosmo Sport was in 1967 de eerste auto ter wereld die werd aangedreven door een tweeschijfs rotatiemotor. Buiten Japan beter bekend als de 110S was het ook Mazda's eerste sportauto die het DNA leverde dat later in legendarische modellen als de Mazda RX-7 en MX-5 werd teruggevonden en thans in elk model, dat door het Japanse merk wordt geproduceerd. Hoewel er maar 1.176 eenheden van werden gemaakt was de Cosmo Sport monumentaal voor Mazda, omdat het de transformatie markeerde van een producent van voornamelijk kleine vrachtauto’s en personenauto's naar een spannend, uniek merk, dat gekenmerkt wordt door zijn onconventionele benadering van engineering en design.

De ontwikkeling van de krachtbron onder de motorkap van Cosmo Sport is een voorbeeld van de uitdagingen van de onderneming en van een 50-jarige traditie van ‘nooit opgeven’, wat nog steeds zichtbaar is. De ingenieurs van Mazda overwonnen talrijke uitdagingen om de rotatiemotor commercieel succesvol te maken, waarbij prototypes van de Cosmo Sport voorafgaand aan de marktlancering over honderdduizenden kilometers werden getest. Hoewel tientallen bedrijven, waaronder de meeste grote autofabrikanten, licentieovereenkomsten tekenden met NSU om de nieuwe technologie van deze Duitse auto- en motorfabrikant te mogen ontwikkelen, was er maar één merk succesvol.

Door het potentieel van de rotatiemotor optimaal te benutten om prestatieniveaus te leveren die gelijkwaardig zijn aan veel grotere en zwaardere traditionele zuigermotoren, wist Mazda bijna tweemiljoen modellen met rotatiemotor te produceren, met als resultaat aanzienlijke racesuccessen. De RX-7 domineerde bijvoorbeeld zijn klasse tijdens de IMSA races (International Motor Sport Association) in de jaren ‘80. Maar Mazda's grootste triomf op een circuit kwam in 1991, toen een Mazda 787B, aangedreven door een 2.6 liter vier-schijfs rotatiemotor met 710 pk, de 24 Uur van Le Mans won. Het was de enige niet-zuiger motor ooit die deze magische endurance-race wist te winnen en tevens de eerste overwinning van een Aziatisch merk.

De bereidheid om nieuwe dingen te proberen en dit ook vol te houden blijft het kenmerk van Mazda. Deze visie ontstond bij de lancering van de MX-5, waarbij de Jinba-Ittai rijbeleving (chauffeur en auto als één) het tot de meest populaire roadster ooit heeft gemaakt. Het bracht de wereld ook de SKYACTIV technologie.

Lichtgewicht en net zo onconventioneel als de rotatiemotor is het assortiment van SKYACTIV aandrijflijnen, platforms, carrosserieën en andere technologieën in de huidige Mazda modellen een voorbeeld van technische doorbraken met een buitengewone combinatie van prestaties en efficiëntie. Zo overwinnen de SKYACTIV-motoren de nadelen van een extreem hoge compressie, waardoor het rijplezier wordt verhoogd en tegelijkertijd het brandstofverbruik en emissies worden verminderd, waarmee Mazda zich onderscheidt van zijn concurrenten.

Deel op

Lees meer over

Galerij


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.