Nieuws

© LeasePlan

Leaseplan lanceert Happy Charger-campagne om laadetiquette te stimuleren

24 augustus 2021
Door Stijn Blanckaert
Naarmate er meer en meer elektrische auto’s op onze wegen rijden zullen ook de -momenteel nog in aantal beperkte- laadpalen vaker bezet zijn, ook wanneer de auto’s aan die palen misschien al volledig opgeladen zijn. Dat leidt tot frustraties bij wie dan geen vrije plaats vindt om zijn EV op te laden. Mobiliteitsfirma Leaseplan lanceert met de Happy Charger-campagne een bewustmakingsactie rond laadhoffelijkheid. 


Halfweg vorig jaar reden op onze wegen zo’n 24.000 volledig elektrische auto’s, en dat aantal stijgt nu zienderogen. Daardoor wordt het drukker aan de weinige pubieke laadpalen, wat nog wel even zo zal blijven als je weet dat ons land de Europese ambitie om per 10 elektrische auto’s over 1 laadpaal te beschikken in de verste verten (nog) niet haalt.

Om ondertussen iedereen de kans te geven gebruik te maken van de reeds aanwezige laadpalen, lanceert LeasePlan, een van 's werelds grootste Car-as-a-Service (CaaS) bedrijven, de Happy Charger campagne. Hiermee wil de leasingmaatschappij de laadhoffelijkheid onder de aandacht brengen.  

Happy Charger laadpaalschijf

Centraal in de campagne staat de Happy Charger laadpaalschijf. Hiermee kan een elektrische of plug-in hybride bestuurder aanduiden wanneer ongeveer de auto voldoende opgeladen zal zijn en hij/zij de laadplaats kan afstaan aan een volgende bestuurder die de laadpaal wenst te gebruiken. Het zet meteen ook aan tot extra hoffelijkheid, omdat je nadenkt over je laadplaatstijd en een commitment aan gaat om tijdig plaats te maken. 

De wegcode zegt enkel dat die parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor elektrische voertuigen en zegt niet expliciet dat je de wagen moet verplaatsen als hij is opgeladen. Maar hoffelijk is dat niet. En die laadhoffelijkheid willen we nu stimuleren om het positieve van het elektrisch rijden door te trekken.  

Hoffelijkheid kost je niets, maar je krijgt en geeft hiervoor veel terug. Het haalt de ergernis uit het verkeer, het laat je meer relax naar je bestemming rijden, en je toont hiermee ook respect voor andere bestuurders die hun wagen willen opladen”, vertelt Bart Claes, Directeur SME, Private Lease en Marketing bij LeasePlan België.  "Daarom roepen we iedereen in de industrie op om dit initiatief te ondersteunen: van constructeurs over importeurs, garages, andere leasingmaatschappijen tot verzekeringsmaatschappijen en zelfs de (lokale) overheden."

Net zoals een parkeerkaart plaatst de bestuurder de Happy Charger laadpaalschijf gewoon achter de voorruit, en duidt dan aan wanneer de auto ongeveer klaar is met laden. Zo is het voor andere bestuurders meteen zichtbaar wanneer zij kunnen laden.  

Wie met een elektrische of plug-in hybride wagen rijdt en zo’n laadpaalschijf wenst, kan die gratis aanvragen via de website leaseplan.be/happycharger.

Daar heeft LeasePlan ook nog eens 10 tips opgesomd die de laadetiquette bevorderen.  

  1. Gebruik een laadpunt om op te laden, niet om gewoon te parkeren. 
  1. Is je wagen voldoende opgeladen, verplaats hem dan.  
  1. Hou je tijd in de gaten. Dan weet je perfect wanneer je de wagen kan verplaatsen.    
  1. Laad de batterij niet tot 100%. De laatste 20% duurt immers het langst.   
  1. Hinder geen andere laadpaalgebruikers.   
  1. Wees voorbereid. Gebruik apps om na te gaan of een laadpunt beschikbaar is.  
  1. Gebruik geen laadpunten voor autodelen.  
  1. Sta nooit met een niet-elektrisch voertuig op een parkeerplaats met laadpaal, omgekeerd staat een elektrisch voertuig ook niet geparkeerd aan een bezinepomp. 
  1. Respecteer de wegcode: parkeer dus bijvoorbeeld niet tegen de rijrichting.  
  1. Gebruik de laadpaalschijf om aan te duiden wanneer je voertuig voldoende opgeladen zal zijn.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.