Nieuws

© Nissan

Lancering van de Nissan Ariya uitgesteld door tekort aan computerchips

04 juni 2021
Door Stijn Blanckaert
Heel wat automerken hebben serieuze problemen om aan hun productiedoelstellingen te voldoen nu er wereldwijd een tekort aan computerchips is. Het volgende slachtoffer is Nissan, dat de lancering van zijn elektrische Ariya-topmodel moet uitstellen.

Initieel was het de bedoeling om de eerste modellen van de elektrische Ariya, die Autonieuws in januari reeds voor u kon ontdekken, eind dit jaar in de Belgische showroom te hebben. Dat objectief blijkt onhaalbaar nu er na de nog niet eens verteerde COVDI19-pandemie, die in Japan nog lelijk huishoudt, een wereldwijd tekort is aan de voor een hoogtechnologisch model als de Ariya absoluut noodzakelijke computerchips.

Nissan wilde de Ariya zo rond deze tijd in Japan aanbieden, waarna de VS en Europa normaliter een twee tot drie maanden later volgen. De Japanse lancering is door het tekort aan halfgeleiders nu uitgesteld tot “deze winter” volgens Nissan, wat betekent dat de Europese lancering niet meer voor dit jaar voorzien is. 

Hoge verwachtingen

De Ariya is voor Nissan zeker in Europa erg belangrijk, omdat het model door zijn elektrische aandrijving samen met de Leaf moet zorgen voor het behalen van de CO2-uitstootdoelstellingen en het vermijden van de boetes die de EU oplegt aan merken die het objectief niet halen. Daarnaast moet het nieuwe elektrische topmodel Nissan terug op de kaart plaatsen als hoogtechnologische autofabrikant en moet hij voor een sterker imago zorgen. Geen eenvoudige opdracht, zowaar, maar de ontvangst die het model bij zijn statische presentatie kreeg was alvast veelbelovend, en ook over het aantal prebestellingen zijn ze bij Nissan zeer tevreden.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.