Nieuws

© PimHendriksen.com

Laadpalen worden steeds vaker gehackt – en dat is erg zorgwekkend

09 mei 2022
Door Dieter Quartier
Steeds meer hackers hebben het gemunt op laadpalen voor elektrische voertuigen, schrijft Autonews.com. Wat hebben ze daar nou aan, zul je je misschien afvragen. Het antwoord is verrassend.

Volgens de Amerikaanse automotive nieuwssite zijn publieke en privé-laadpalen over de hele planeet steeds vaker het doelwit van hackers, die het besturingssysteem proberen te kraken. Met welke doelstellingen? In Oekraïne zouden er anti-Russische slogans verschenen zijn op het scherm van meerdere palen. In het VK wordt melding gemaakt van pornografische beelden. In het laatste geval zouden de hackers duidelijk hebben willen maken dat er een ernstig beveiligingsprobleem is.

Specialisten verwachten dat het aantal cyberattacks enkel maar groter zal worden en dat de gevolgen verder reiken dan enkel maar schunnige praat of ongepaste beelden. Wie het besturingssysteem kan manipuleren, heeft immers de controle over de laadpaal én de auto die eraan gekoppeld is. Je kunt een elektrisch voertuig immers gegijzeld houden aan de paal door de elektrische vergrendeling van de plug.

Bedrijven met een grote EV-vloot en een eigen laadinfrastructuur zijn extra kwetsbaar. De hacker zou het hele wagenpark kunnen lamleggen door de laders softwarematig onklaar te maken – of dreigen dat te doen, bijvoorbeeld in ruil voor losgeld of gewoon om economische schade toe te richten. Overheidsvloten zouden dan weer getarget kunnen worden om bepaalde politieke eisen ingewilligd te zien.

Er moet dan ook zwaar geïnvesteerd worden in cybersecurity – het beschermen van je geconnecteerde systemen tegen ongeoorloofde externe toegang. Daar valt veel geld mee te verdienen door gespecialiseerde firma’s. Je zou haast gaan denken dat zij het zijn die hackers inschakelen om bedrijven en overheden schrik aan te jagen…

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.