Nieuws

© Mercedes

Krachtigste Mercedes SL ooit combineert V8 voorin met elektromotor achterin tot 816 pk en 1420 Nm

12 december 2023
Door Dieter Quartier

Mercedes-AMG rondt de SL-modelserie naar boven af met de nieuwe SL 63 S E Performance. De 4,0-liter-V8-biturbomotor en de AMG Electric Drive Unit genereren samen een systeemvermogen van 600 kW (816 pk) en een maximaal systeemkoppel van 1.420 Nm. Daarmee is het nieuwe model de krachtigste SL aller tijden. 

 

Deze SL 63 is al het vijfde model met de AMG-specifieke E Performance hybride technologie. De onmiddellijke respons van de elektrische aandrijflijn, de snelle opbouw van het koppel en de lineaire vermogensafgifte zorgen voor een indrukwekkende rijervaring, dixit de Ster. De acceleratie naar 100 km/h in 2,9 seconden en de topsnelheid van 317 km/h maken zijn supercar-claim hard. 

Hij is zo mogelijk van nog meer technische snufjes voorzien dan de Mercedes-AMG SL 63 4Matic+ die over een klassieke vierwielaandrijving en vierwielsturing beschikt. Ook de 63 S E Performance kan zijn achterwielen doen pivoteren, maar is op een heel andere manier een “4x4”. 

V8 voorin, elektromotor achterin

In de SL 63 S E Performance wordt de AMG-V8 van vierliter gecombineerd met een Electric Drive Unit op de achteras. Deze integreert een permanent bekrachtigde synchrone elektromotor met een vermogen van 150 kW (204 pk) met een elektrisch geschakelde tweetraps transmissie en een mechanisch sperdifferentieel op de achteras. De lichtgewicht high-performance accu bevindt zich eveneens achterin, boven de achteras. Mercedes-AMG SL 63 S E PERFORMANCE (Kraftstoffverbrauch gewichtet, kombiniert 7,7 l/100 km; Stromverbrauch gewichtet, kombiniert 11,5 kWh/100 km, CO2-Emissionen gewichtet, kombiniert 175 g/km)// Mercedes-AMG SL 63 S E PERFORMANCE (combined fuel consumption, weighted: 7.7 l/100 km, combined electrical power consumption, weighted: 11.5 kWh/100 km, combined CO₂ emissions, weighted: 175 g/km)

Dit compacte ontwerp biedt tal van voordelen. De elektromotor werkt direct op de achteras en kan daardoor zijn vermogen directer omzetten in aandrijving. Dit zorgt voor een extra boost bij het wegrijden, accelereren of inhalen. Als de slip op de achteras toeneemt, wordt de aandrijfkracht van de elektromotor naar behoefte ook overgebracht op de voorwielen. De mechanische verbinding van de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ maakt dit mogelijk via de cardanas en aandrijfassen van de voorwielen. De plaatsing op de achteras verbetert de gewichts- en aslastverdeling in het voertuig.

Hybride uit de F1

De ontwikkeling van de lithium-ion-accu is geïnspireerd op technologieën die zich hebben bewezen in de hybride racewagens van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. De AMG high-performance accu levert topprestaties die meerdere keren achter elkaar beschikbaar zijn. Dit verhoogt het algehele prestatieniveau van de SL Roadster. Daarbij komt nog de snelle energieopname en de hoge vermogensdichtheid. Mercedes-AMG SL 63 S E PERFORMANCE (Kraftstoffverbrauch gewichtet, kombiniert 7,7 l/100 km; Stromverbrauch gewichtet, kombiniert 11,5 kWh/100 km, CO2-Emissionen gewichtet, kombiniert 175 g/km)// Mercedes-AMG SL 63 S E PERFORMANCE (combined fuel consumption, weighted: 7.7 l/100 km, combined electrical power consumption, weighted: 11.5 kWh/100 km, combined CO₂ emissions, weighted: 175 g/km)

De high-performance accu heeft een capaciteit van 6,1 kWh, een continuvermogen van 70 kW en een piekvermogen van 150 kW. Laden geschiedt via de geïnstalleerde 3,7 kW boordlader met wisselstroom aan een laadstation, wallbox of gewoon stopcontact. De accu is ontwikkeld voor een snelle energieafgifte en -opname en niet voor een zo groot mogelijke actieradius. Zuiver elektrisch haal je in het beste geval 13 kilometer. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.