KBC Autolease biedt voorlopig geen Tesla’s meer aan
30 mei 2022
Door Stijn Blanckaert
Vandaag ontplofte er een klein bommetje in autoleaseland. KBC Autolease besliste namelijk om tot nader order geen Tesla’s meer aan te bieden omdat het niet akkoord gaat met een eenzijdige wijziging van de bestelvoorwaarden die het Amerikaanse EV-merk doorvoert.
Via een gunstige wind kwam Autonieuws te weten dat leasemaatschappij KBC Autolease, met zo’n 53.000 auto’s in portefeuille de vierde grootste aanbieder van auto’s in verhuring op lange termijn in ons land, tot nader order geen auto’s van Tesla meer aanbiedt.
De bestelstop is het gevolg van de weigering van KBC Autolease om akkoord te gaan met de door Tesla gewijzigde bestellings- en leveringsvoorwaarden. Tesla besliste namelijk om zichzelf bij auto’s met een leveringstermijn van 6 maanden of meer het recht voor te behouden om een prijswijziging door te voeren en de prijs van de bestelde auto aan te passen aan de op dat moment geldende prijszetting. De klant die niet akkoord gaat met deze aanpassing zou dan vijf dagen hebben om af te zien van zijn bestelling en ze kosteloos te annuleren, als hij niet akkoord is.
KBC Autolease versus Tesla
Een dergelijke prijsverhoging tussen het moment van bestelling en het moment van levering maakt dat de huurprijs die met de leasingmaatschappij werd afgesproken niet langer houdbaar is en de auto op het moment dat hij geleverd wordt mogelijk niet meer in het vooropgestelde leasebudget past. Ook het uiteindelijke Voordeel van Alle Aard is door een hogere aankoopprijs niet meer hetzelfde. Daarnaast wordt een klant die na maanden wachten te horen krijgt dat de aankoopprijs (en dus de leasingkost) van zijn auto stijgt en de bestelling daardoor annuleert ook meteen verplicht om meerdere maanden extra te wachten op zijn nieuwe auto die hij dan bestelt als alternatief.
Zolang KBC Autolease het nieuwe prijs- en bestelbeleid van Tesla niet aanvaardt, wil Tesla ook geen KBC-bestellingen meer aanvaarden. Het resultaat is dat KBC Autolease – dat zich niet onder druk wil laten zetten – beslist heeft om tot nader order geen Tesla-bestellingen meer aan te bieden en het merk uit het aanbod heeft verwijderd.
Krijgt Tesla navolging?
Bij Tesla veranderen de prijzen regelmatig, vaak onaangekondigd en zonder dat er een logica achter lijkt te zitten. Vandaag is het echter niet alleen bij Tesla zo dat de catalogusprijzen stijgen. Ook bij de VW-groep en bij BMW worden vanaf overmorgen aanzienlijke prijsstijgingen doorgevoerd. De merken geven daarvoor als reden de stijgende prijzen van de grondstoffen op.
Tot op heden hanteerden de merken wel het principe dat de prijs bij bestelling ook de prijs bij levering is. Tesla stapt hier nu vanaf en de vraag is of dat ook bij andere constructeurs zal gebeuren.
Als dat zo is, zal de klant geconfronteerd worden met een nog grotere onzekerheid dan die rond de leveringstermijn en zal hij dus geen idee meer hebben van wat de uiteindelijke aankoopprijs (en TCO) van zijn nieuwe auto zal zijn. Een evolutie die we niet toejuichen.
Dat merken in tijden van leveringsproblemen en stijgende grondstofprijzen hun toevlucht moeten nemen tot ongewone maatregelen zoals prijsstijgingen tussen bestelling en levering is in het kader van de omstandigheden misschien begrijpelijk. Het risico is echter dat ze die werkwijze ook na het einde van de leverings- en grondstoffenproblemen blijven aanhouden en we nooit meer zeker kunnen zijn over de uiteindelijke prijs bij levering. En in dat geval verliest de klant. Opnieuw.
Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.