Nieuws

© Audi

If you can’t beat them, join them. VW neemt belang in Xpeng, Audi werkt samen met SAIC.

31 juli 2023
Door Stijn Blanckaert

Het Duitse VW-concern ziet met lede ogen hoe de Chinese fabrikanten een grote voorsprong nemen op het vlak van elektrische auto’s en kan de Oosterse concurrentie niet bijbenen. Daarom verandert VW Group het geweer van schouder en koopt het 4,99 procent van de aandelen van het Chinese Xpeng en sloot Audi een samenwerkingsakkoord met SAIC.

 

Volkswagen heeft het niet onder de markt met softwareproblemen en transport- en logistieke vertragingen en verliest marktaandeel in China. Dat laatste doet pijn, want het is in dat land dat VW Group de helft van zijn winst laat optekenen. De VW-dominantie in China is intussen verleden tijd en het is naast het Amerikaanse Tesla vooral het Chinese BYD dat VW pijn doet als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s. In de eerste jaarhelft verkocht de Chinese constructeur volgens Handelsblatt een half miljoen EV’s in China, terwijl VW er slechts 38.000 kon slijten. 

If you can’t beat them, join them… 

Om die achterstand te verkleinen heeft VW Group nu een belang van 4,99 procent genomen in de jonge Chinese autofabrikant Xpeng. Het concern investeert daarvoor € 700 miljoen. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk elektrische auto’s te ontwikkelen en het zo voor VW mogelijk te maken om sneller met aan de Chinese markt aangepaste EV’s te kunnen uitpakken dan vandaag het geval is, al is het eerste gezamenlijke model pas voor 2026 gepland. Alvast de eerste twee samen voor de Chinese autokoper ontwikkelde elektrische auto’s zullen op het G9 “Edward”-platform van Xpeng staan en VW zal Xpeng betalen om de Chinese technologie te mogen gebruiken, een aanzienlijke ommekeer in vergelijking met wat jarenlang in omgekeerde richting gebeurde waarbij de Chinese autobouwers licentievergoedingen moesten betalen aan de Europese fabrikanten waarvan ze de technologie overnamen. 

Audi gaat in zee met SAIC

Ook VW-premiumdochter Audi gaat de Chinese toer op. Door het erg trage ontwikkelingstempo van elektrische voertuigen van het merk loopt Audi een achterstand op als het gaat om de lancering van nieuwe elektrische (top)modellen. Het merk heeft daarom een samenwerkingsakkoord gesloten met het Chinese SAIC Motor rond het ontwikkelen van elektrische auto’s. Het gaat om een strategisch akkoord waarover geen details werden vrijgegeven. SAIC is al langer een partner van VW Group als het gaat om de bouw van auto’s met verbrandingsmotoren. 

Belangrijke ommekeer 

De keuze van VW Group om voor de Chinese markt in te zetten op (samen met) de Chinese merken ontwikkelde technologie is een duidelijke ommekeer. Tot heden was het namelijk zo dat Chinese autobouwers actief keken naar (en kopieerden van) Europese autobouwers, maar als het gaat om elektrische auto’s blijkt de voorsprong van de Chinezen intussen zo groot dat de traditionele rollen omgekeerd zijn en de Europese constructeurs niet meer zonder de Chinezen kunnen.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.