Nieuws

© Hyundai

Hyundai Ioniq 6 is World Car of the Year

05 april 2023
Door Stijn Blanckaert

De nieuwe “Electrified Streamliner” van Hyundai, de Ioniq 6, is uitgeroepen tot World Car of the Year op de World Car Awards op de New York International Auto Show. De gestroomlijnde elektroauto volgt de Ioniq 5 op, die vorig jaar met de prijs aan de haal ging.

 

Naast de titel van World Car of the Year won de Ioniq 6 ook de titel van World Electric Vehicle of the Year en die van World Car Design of the Year. Drie titels die hem werden toegekend door een internationale jury van 100 autojournalisten uit 32 landen.

De Ioniq 6 haalde het van twee andere finalisten, die allemaal vorig jaar gelanceerd werden. De drievoudige overwinning is de tweede op rij voor Hyundai, die vorig jaar met de Ioniq 5 met dezelfde drie awards aan de haal ging.

Tweede model van elektrisch Hyundai-submerk

De Ioniq 6 is het tweede model in Hyundai’s EV-submerk Ioniq. Hij staat op het Electric-Global Modular Platform (E-GMP) van de Hyundai-Kia-groep dat gebruikmaakt van een architectuur die met 800 volt ultrasnel laden mogelijk maakt, waarmee de Ioniq 6 zijn accu in optimale omstandigheden van 10 tot 80 procent kan opladen in slechts 18 minuten.Hyundai Ioniq 6 is World Car of the Year autonieuws 02

Met zijn luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,21 is de Ioniq 6 één van de meest aerodynamische en daardoor ook energie-efficiënte EV's op de markt, meteen de reden om hem de bijnaam “Electrified Streamliner” te geven. Het officiële rijbereik op één lading bedraagt tot 614 km. Het standaard 2WD-model met 18-duimswielen doet dat met een WLTP-verbruiksgemiddelde van 13,9 kWh/100 km.

De Ioniq 6 is één van de modellen waarmee Hyundai Motor zijn elektrificatiestrategie uitrolt met de bedoeling om 's werelds grootste EV-fabrikant te worden. Hyundai Motor plant tegen 2030 de introductie van nog 17 nieuwe BEV-modellen, waaronder modellen van het (momenteel?) bij ons niet verkrijgbare luxemerk Genesis, en wil de jaarlijkse verkoop van BEV's wereldwijd tegen 2030 opvoeren tot 1,87 miljoen eenheden.

Jeep Avenger werd eerder al European Car of the Year

De World Car of the Year mag niet verward worden met de European Car of the Year die door Europese autojournalisten wordt verkozen. De titel van Europese auto van het jaar werd in januari al uitgereikt aan de Jeep Avenger, op een evenement dat plaatsvond op het Brusselse Autosalon. De jury van de European Car of the Year bestaat uit 57 autojournalisten uit 22 landen.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.