Nieuws

© Fiat

Heerlijke nieuwe Fiat Topolino is Italiaanse herinterpretatie van Stellantis’ elektrische stadsmini

31 mei 2023
Door Stijn Blanckaert

Fiat gaf vandaag de eerste foto en de naam vrij van haar interpretatie van de Citroën AMI, die kleine elektrische stadsauto waar je ook zonder autorijbewijs mee kan rijden. Het autootje ziet er heerlijk retro uit en zou wel eens het nodige succes kunnen hebben bij trendy stedelingen.

 

De Topolino is als elektrische brommobiel enkel geschikt voor de stad. En voor bij mooi weer. Hij heeft namelijk geen deuren, maar een touw tussen de voor- en achterstijl en een oprolbaar dakje. Technisch is het een conforme copie van de originele Citroën AMI-elektrische stadsauto, net als de Opel Rocks-e dat al was, al laat Fiat daarover in het persbericht nog niets los. 

Terwijl de AMI en de Rocks-e er erg futuristisch en hoekig uitzien kreeg de Topolino een heerlijke bolle retro-look die zo sympathiek is dat je meteen verliefd wordt op het ding.

Als het autootje dezelfde technische kenmerken krijgt als de Citroën AMI of Opel Rocks-e zal hij een vermogen hebben van 6 kW of 8 pk en een 5,5 kWh-accu voor een rijbereik van tot 75 kilometer en een topsnelheid van 45 km/h. 

Kleine muis 

De naam Topolino, Italiaans voor “kleine muis”, is uitstekend gekozen want verwijst naar de van 1936 tot 1955 geproduceerde originele Fiat 500, toen ook al zo’n schattig klein stadsautootje. Over de datum waarop het ding op de markt komt of de prijs ervan is nog niets bekend, maar als je weet dat de Citroën AMI in basisuitvoering zo’n € 8.000 kost en veel minder hip is zou een bedrag van rond de € 10.000 realistisch moeten zijn. Als vervanging voor de banale Knokse golfkarretjes die daar meer op straat dan op het golfterrein rondrijden heeft de lieflijke Topolino alvast veel potentieel. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.