Nieuws

Haast u voor uw EV-premie. Nieuwe regering zou ze nog dit jaar kunnen afschaffen…

21 juni 2024
Door Stijn Blanckaert

De toch wel controversiële premie van € 5.000 bij aankoop van een nieuwe en € 3.000 bij aankoop van een tweedehandse elektrische auto van maximaal € 40.000 zou nog voor het einde van het jaar kunnen sneuvelen, als de nieuwe Vlaamse Regering die in de steigers staat nog voor die datum gevormd wordt. Het is dan ook zaak om vaart te maken met je aanvraag, want de partijen die de nieuwe coalitie zouden gaan vormen zijn stuk voor stuk tegenstanders van dit project van ontslagnemend minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

 

Het was een soloslim van Lydia Peeters en Open VLD die er de Vlaamse EV-premie voor particulieren, vzw’s, autodeelbedrijven maar ook zelfstandigen en vrije beroepen die een elektrische auto kopen doorduwden tegen de wil van coalitiepartners N-VA en CD&V in. Het initieel voorziene budget bleek ontoereikend, maar het was aan Lydia Peeters om binnen de begroting van haar departement te zoeken naar extra geld om de premie nog tot het eind van het jaar 2024 te kunnen toekennen. Peeters verzekerde ook altijd dat ze haar belofte zou houden.  

Totale reshuffle 

De verkiezingen van 9 juni hebben de kaarten echter compleet door elkaar geschud. In de volgende Vlaamse coalitie zal er geen plaats meer zijn voor Open VLD, dat zwaar verloor en ook al liet weten niet mee te stappen in een nieuwe Vlaamse regering. Dat betekent dat de nieuwe minister van Mobiliteit dus hoe dan ook geen Open VLD’er meer zal zijn, maar wel iemand van de nieuwe coalitie die – zoals het er nu naar uitziet – zal bestaan uit N-VA, CD&V en Vooruit.  

En dat zijn drie partijen die – twee vanuit de meerderheid en één vanuit de oppositie – tegen de premie van Lydia Peeters waren en er dus weinig of niets voor voelen om ze nog een dag langer te laten voortbestaan dan strikt noodzakelijk. Lees: dus geen dag langer dan de huidige, uit 2019 stammende coalitie, het nog voor het zeggen heeft. 

Daar gaat je premie… 

Als de nieuwe Vlaamse regering zoals wordt verwacht nog deze zomer zal worden gevormd en ingezworen, betekent dat meteen dat het voor Lydia Peeters en de Open VLD, die dan niet meer vertegenwoordigd zullen zijn in het beleidsteam, onmogelijk zal zijn om de gedane beloften te houden, aangezien een nieuwe minister van Mobiliteit de portefeuille zal beheren. 

Zal die nieuwe minister, of hij of zij nu van Vlaams-nationalistische, Christendemocratische of socialistische strekking is, het prestigeproject van de Open VLD uit de vorige Vlaamse regering willen honoreren? De kans zit er duidelijk in dat het antwoord neen is. En dat wie zijn aanvraag zou willen doen eenmaal de nieuwe Vlaamse regering in het zadel zit van een kale reis zal thuiskomen.Haast u voor uw EV-premie. Nieuwe regering zou ze nog dit jaar kunnen afschaffen…

Snel zijn is de boodschap 

Het is dan ook van belang dat wie van de premie wil genieten geen tijd verliest en zo snel mogelijk zijn beslissing neemt, de auto bestelt of koopt en zijn aanvraag indient. Enkel aanvragen in de huidige regeerperiode – waarbij Lydia Peeters vooralsnog minister van Mobiliteit in lopende zaken is – zullen zeker uitbetaald worden. Het is allesbehalve zeker of de nieuwe verantwoordelijke minister de belofte van zijn of haar voorganger om tot het eind van het jaar alle goedgekeurde aanmeldingen ook effectief uit te betalen zal willen honoreren. 

Wie zijn aanvraag wil doen kan daarvoor terecht op deze website van de Vlaamse overheid.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.