Nieuws

© IONIQ

Gestroomlijnde Ioniq 6 haalt 610 kilometer uit 77 kWh

14 juli 2022
Door Dieter Quartier
Het elektrische Hyundai-gamma wordt uitgebreid met de bijzonder gelijnde, luxueuze Ioniq 6. Zijn silhouet is duidelijk vormgegeven door de wetten van de aerodynamica, wat in een laag verbruik en dus een flink rijbereik resulteert.

03.IONIQ6 KV Exterior PRDe 'Electrified Streamliner', zoals Hyundai hem noemt, rust op hetzelfde platform als de Ioniq 5 en de Kia EV6. Met zijn totale lengte van 4.855 mm speelt hij in het segment van de grote reislimousines, net als de Mercedes-Benz EQE, waarmee de Ioniq 6 trouwens enige vormgelijkenissen vertoont. Dat hoeft niet te verwonderen: om een ideale stroomlijn te bekomen, moet je nu eenmaal bepaalde designrecepten toepassen. De Cx mag gezien worden: hij bedraagt 0.21 – geen wereldrecord, maar toch bijna.
07.IONIQ6 KV Interior PRHet interieur van Ioniq 6 is ontwikkeld om te dienen als een comfortabel en gepersonaliseerde cocon. De optionele Relaxation Comfort Seats, die geïntroduceerd werden door de Ioniq 5, maken het mogelijk om onderweg even te chillen als je moet snelladen, bijvoorbeeld. Het dashboard van de 6 is dan weer veel minder sober dan dat van de 5, hoewel het ook is opgebouwd uit twee horizontale displays van 12 duim.

53 of 77 kWh, 2WD of AWD

De Ioniq 6 is verkrijgbaar met een keuze uit aandrijfopties en batterijpakketten. De 'long range' batterij met een capaciteit van 77,4 kWh kan gekoppeld worden aan één of twee elektromotoren. De topuitvoering met dubbele motor is een 4x4 die een gecombineerd vermogen van 239 kW en een koppel van 605 Nm levert. Daarmee kan hij in 5,1 seconden naar honderd per uur snellen. 

Aan de andere kant van het gamma bevindt zich de versie met accu van 53 kWh en één elektromotor op de achteras. Die springt bijzonder efficiënt om met energie: hij heeft voldoende aan 14 kWh/100 km, gemeten volgens de WLTP-cyclus. Daarmee is de 6 één van de meest energiezuinige voertuigen op de markt.

De populairste variant wordt ongetwijfeld degene die voorzien is van de grote batterij en één elektromotor. Die moet immers minstens 610 kilometer ver geraken op een volle lading. Ter vergelijking: de Mercedes EQE 300 haalt in het beste geval 639 kilometer met zijn batterij van 89 kWh in WLTP-omstandigheden.

Tot 350 kW snelladen

De E-GMP-architectuur van de Ioniq 6 ondersteunt zowel 400-V als 800-V-oplaadinfrastructuren. Daarmee kan deze elektro-Koreaan 350 kW (!) onttrekken aan een snellader, zodat 18 minuten volstaan om de laadstatus van 10 naar 80 procent op te krikken. Als we dan toch de EQE erbij sleuren: die heeft voor dezelfde oefening 32 minuten nodig, maar hij heeft dan ook een iets grotere accu, die maximaal 170 kW aankan en beperkt is tot 400 V. 

De Ioniq 6 biedt net als de bestaande Ioniq 5 een innovatieve vehicle-to-load (V2L) functie waarmee klanten alle elektrische apparaten van stroom kunnen voorzien. Handig bij een stroomonderbreking, tijdens het kamperen of voor klussen buitenshuis. V2L wordt ingeschakeld met een accessoire-adapter in de buitenlaadpoort. Behalve het aansluitpunt buiten zit er een tweede stopcontact onder de achterzetel voor het opladen van laptops, telefoons en andere apparaten.

Prijzen en verdere specificaties volgen na de zomer, wanneer de productie wordt opgestart.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.