Nieuws

© BMW

Geen verrassing, wel lekker: BMW stelt M3 CS met 550 pk en vierwielaandrijving voor

25 januari 2023
Door Stijn Blanckaert
Dat hij eraan zat te komen was geen geheim meer nadat er op Instagram al foto’s waren opgedoken, maar ook zonder dat lek was er weinig twijfel over dat BMW van de M3 nog een Competition Sport-versie zou afleiden, aangezien het merk dat ook al deed met de M4 CSL.

De motor en de vermogenscijfers zijn die van de M4 CSL. De M3 CS heeft dus dezelfde drie liter grote zescilinder in lijn met twee turbo’s die tussen 6.250 en 7.200 omwentelingen per minuut in totaal 550 pk levert en vanaf 2.750 tot 5.950 toeren per minuut ook 650 Nm produceert, maar de manier waarop die pk’s op de weg worden gezet verschilt wel. Daar waar de M4 CSL louter achterwielaandrijving heeft doet de M3 CS beroep op M xDrive-vierwielaandrijving. De overbrenging gebeurt ook hier met de M-Steptronic achttrapsautomaat.P90492682 highResMet een stoplichtsprintje van 0 naar 100 in 3,4 seconden schiet de vierdeurs nog 0,3 seconden sneller uit de startblokken dan de M4 CSL, met dank aan de vierwielaandrijving en de betere grip van de vier aangedreven wielen bij de staande start. Zoals bij de andere M-modellen met xDrive kan het vermogen ook op de M3 CS op aanvraag via de boordmenu’s volledig naar de achterwielen versast worden voor extra plezier en de bijbehorende bandenslijtage.

Van 0 naar 200 km/h optrekken doet de M3 CS in 11,1 seconden (10,8 voor de M4 CSL), de (elektronisch begrensde) topsnelheid is met 302 km/h al even indrukwekkend.

Meer vermogen en minder gewicht

De M3 CS behoudt – in tegenstelling tot de M4 CSL (met de L van “leicht”)– zijn achterbank. Daardoor – en door de vier zijdeuren natuurlijk – belooft de M3 CS ook echt dagelijks bruikbaar te zijn, wat met de M4 CSL toch wel wat anders is.  P90492766 highResMaar ook al behoudt hij zijn achterbank, toch werd ook bij de M3 CS 20 kg weggeschaafd, onder meer door het uitgebreide gebruik van met koolstofvezel versterkte kunststoffen (CFRP) voor onderdelen als het dak, de motorkap, de frontsplitter, de luchtinlaten vooraan, de buitenspiegelbehuizingen, de diffusor achteraan en de achterspoiler. Ook in het interieur werd veelvuldig gebruikgemaakt van dat lichtgewichtmateriaal. De ingenieurs zorgden ook voor extra koetswerkstijfheid door de ophanging verder te versterken. 

Het hele onderstel werd op maat van de M3 CS herwerkt. De actieve M-ophanging krijgt elektronisch gestuurde schokdempers en de M-Servotronic stuurbekrachting heeft een variabele verhouding. Standaard vertraagt de M3 CS met M Compound-remmen. M Carbonremmen zijn optioneel verkrijgbaar (standaard op de M4 CSL). De uitlaat met titaniumdemper en gestuurde kleppen is niet alleen 4 kg lichter maar klinkt volgens BMW zoals die van een racewagen.
P90492752 highResDe M3 CS staat op gesmede BMW M lichtmetalen velgen in V-spaakdesign met goudbronzen afwerking. Ze kunnen als optie ook in matzwart worden besteld. De wielen zijn vooraan 19" en achteraan 20" groot en zijn standaard geschoeid met Track-banden die specifiek voor deze speciale editie werden ontwikkeld. (275/35 ZR19 vooraan en 285/30 ZR20 achteraan). Als alternatief voor deze vooral voor circuitgebruik ontwikkelde banden biedt BMW als gratis optie high-performancebanden met dezelfde afmetingen aan.

Opvallende designelementen

Uiterlijk onderscheidt de M3 CS zich door de striping en de extra koelsleuven op de motorkap, maar ook door het specifieke ontwerp van de grille en een carbon splitter onder de voorbumper. P90492754 highResHij neemt ook de gele Laserlight-koplampen van de M4 CSL over. Ook het interieur is anders aangekleed, met ultralichte M Carbon kuipstoelen en natuurlijk het nieuwe BMW Curved Display met M-specifieke informatie.

Vanaf maart start BMW met de productie van de M3 CS berline. Er staat blijkbaar geen breakversie op de planning. De oplage is beperkt, maar BMW laat niet weten tot hoeveel exemplaren dan wel. Bij de M4 CSL gaat het om 1.000 stuks. De duizelingwekkende basisprijs van de M3 CS bedraagt in ons land € 150.600 inclusief btw. BMW Belux heeft recht op 30 exemplaren voor onze markt.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.