Nieuws

© BMW

Gecamoufleerde BMW i5 in Zweeds Lapland aan extreme wintertests onderworpen

29 maart 2023
Door Stijn Blanckaert

Zoals steeds meer merken tegenwoordig doen in de aanloop naar de lancering van een nieuw model geeft ook BMW op regelmatige basis kleine beetjes info over de auto’s die het ontwikkelt. Zo ook weer met de elektrische i5, die in het hoge Noorden aan strenge wintertests werd onderworpen.

 

We schreven hier al over de toekomstige elektrische 5-Reeks, i5 genaamd, die er ook als Touring komt. Vandaag laat BMW weten dat het nieuwe model in het kader van een testfase van in totaal één jaar van de aandrijf- en chassiscontrolesystemen in winterse omstandigheden op ijs en sneeuw aan de elementen werd blootgesteld, waarbij de ingenieurs vooral oog hadden voor de manier waarop het nieuwe model rijdt bij erg lage temperaturen en op oppervlakken met minimale grip.P90499113 lowRes

Van München naar Arjeplog

De wintertesten van de elektrische i5 begonnen in februari vorig jaar met een vijfdaagse roadtrip van 3.000 kilometer met een gecamoufleerd prototype met een speciale wrap, plastic opzetstukken, roosters en voorlopige koplampen en achterlichten van München naar het BMW-testcentrum in het Noord-Zweedse Arjeplog, aan de rand van de poolcirkel. Tijdens die trip konden de elektromotoren, de vermogenselektronica, de hoogspanningsaccu en de verwarming en koeling van de cabine en de accu getest worden.

Op de bestemming, het BMW testcentrum in Arjeplog, onderzochten de ingenieurs op de besneeuwde wegen en bevroren meren hoe de chassiscomponenten, het stuur, de remmen en dergelijke samenwerken in extreme omstandigheden. Daarna volgden in de loop van 2022 nog meer tests, zowel in andere BMW-testfaciliteiten en in het dagelijks verkeer in en rond München en in de omgeving van de BMW-fabriek in Dingolfing. 

Ook hier werd een deel van het ontwikkelingswerk bewust uitgevoerd tijdens de koudere maanden op ijzige en besneeuwde wegen in de Alpen. De afgelopen winter werden de BMW i5 prototypes - nu met minder camouflage en bijna productiekoplampen - regelmatig op pad gestuurd voor tests en keerden in februari 2023 terug naar de poolcirkel voor afsluitende duurtesten.

De lancering van de i5 is gepland voor oktober, de i5 Touring volgt in het voorjaar van 2024.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.