Nieuws

© autonieuws.be

Garages rekenen klanten 5 tot 15 euro “coronatoeslag” aan

13 mei 2020
Door Dieter Quartier
Sinds deze week zijn de garages weer open voor particuliere klanten. De voorwaarde om klanten weer te mogen bedienen, is dat ze de veiligheidsvoorschriften inzake COVID-19 strikt naleven: social distancing, ontsmetting van de ruimte na elke klant, maar ook desinfectie van het interieur van de auto. Het gaat dan voornamelijk om het reinigen van het stuurwiel, de deurklink, de toetsen in het dashboard en de versnellingspook. Sommigen gaan nog een stap verder en voorzien bijvoorbeeld plastic folie op stuurwiel en stoelen. 


Dat vergt natuurlijk extra handling, terwijl de producten zelf ook niet gratis zijn. U voelt het al aankomen: de garages willen deze kosten doorrekenen aan de klant. De gehanteerde tarieven lopen erg uiteen: van 5 euro tot 15 euro en zelfs meer. Bij de garages van VW-, Audi-, Skoda en SEAT-importeur D’Ieteren wil men zelfs een afleveringstoeslag van 15 euro aanrekenen bij nieuwe auto’s.

DVCXQXDSC00231

Daar blijft het helaas niet bij. Ook de bandencentrales willen hun coronakosten vergoed zien, net als de koetswerkbedrijven. In de veronderstelling dat we in 2021 nog niet verlost zullen zijn van de veiligheidsmaatregelen, kan COVID-19 de factuur voor voertuigeigenaars met enkele tientallen euro’s doen stijgen.   

Leasingsector “not amused”

Wie een lease-auto heeft met een onderhoudscontract, zou zich geen zorgen moeten maken: alle kosten gerelateerd aan onderhoud, vervangingen en herstellingen zijn in principe inbegrepen. Dat betekent dat de leasemaatschappij eigenlijk het coronagelag zou moeten betalen, al hebben ze deze onvoorziene kosten natuurlijk niet gebudgetteerd.

winterbanden Kwanten 9

Sommige langetermijnverhuurders weigeren de coronakosten aangerekend door de garages, bandencentrales en koetswerkbedrijven op zich te nemen. Er wordt zelfs overwogen om het bedrag dat de dienstverlener aanrekent, gewoon door te factureren aan de klant.

De leasingsector is uiteraard niet blij met de situatie. We krijgen de hete aardappel doorgeschoven van de dealers en de serviceverleners, terwijl de leasingklanten ervan uitgaan dat alle onderhoudskosten inbegrepen zijn in hun contract. Als de leasemaatschappijen deze onvoorziene kosten ten laste moeten nemen, dan betekent dat een verlies van ettelijke miljoenen euro’s. Er worden jaarlijks immers anderhalf miljoen transacties gedaan met leasewagens in België, en als je rekent aan een gemiddelde coronatoeslag van 10 euro, dan begrijp je waarom dit moeilijk ligt”, aldus Frank Van Gool, directeur van sectorvereniging Renta.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.