Fusie tussen FCA en PSA krijgt vrije baan van Europa
21 december 2020
Door Stijn Blanckaert
De voorgenomen fusie tussen autobedrijven PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) en FCA (Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge, Jeep, Maserati, RAM…) krijgt het definitieve fiat van de Europese Unie. Daarmee kan Stellantis, zoals de nieuwe constructeur zal heten, in 2021 een feit worden.
De concurrentiewaakhond van de Europese Unie gaf zijn goedkeuring voor de fusie ter waarde van $ 38 miljard of € 31 miljard, nadat er initieel bezorgdheid was ontstaan over de potentieel te dominante marktpositie van het fusiebedrijf op de markt van de lichte bedrijfsvoertuigen. Samen hebben ze een marktaandeel van 34 procent op die specifieke markt, waar Renault en Ford elk 16 procent hebben en VW en Mercedes respectievelijk 12 en 10 procent.
De Europese Commissie ging uiteindelijk akkoord met de fusie omdat PSA haar overeenkomst voor kleine bestelwagens met Toyota zal uitbreiden door de capaciteit voor Toyota te verhogen en de verrekenprijzen voor de voertuigen, reserveonderdelen en accessoires te verlagen. FCA en PSA zullen concurrenten ook toegang geven tot hun reparatie- en onderhoudsnetwerken. Op die manier zou de dominantie van het fusiebedrijf minder groot zijn.
Door de fusie van FCA en PSA tot Stellantis ontstaat de op drie na grootste autofabrikant ter wereld. De fusie zou tegen het eerste van het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond.
Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.