Nieuws

© KIA

Full service leasing of renting? Waarom geen mix van beide!

25 januari 2022
Door Stijn Blanckaert
Wie voor zijn bedrijf of als zelfstandige een auto nodig heeft, kan kiezen uit verschillende aankoopmethodes. Vandaag zijn vooral verhuring op lange termijn (operationele leasing) en financiële renting populair. Er is echter een nieuwe formule in opmars: de renting met diensten.

Je kunt je auto als ondernemer of zelfstandige met je eigen middelen aankopen, maar dan is je bankrekening meteen leeg. Ook een klassieke financiering of een financiële leasing kunnen. In beide gevallen blijft de hoofdsom dan beschikbaar en betaal je een maandelijks bedrag, maar ben je als vennootschap ook verplicht om de auto op te nemen in je balans en vormt het terug te betalen bedrag een langetermijnschuld. 

Dat betekent dan weer dat je solvabiliteit daalt en je minder makkelijk toegang krijgt tot kredieten bij de bank. Onder meer daarom zijn de formules ‘verhuring op lange termijn’ en ‘financiële renting’ zo populair: de auto wordt niet op de balans opgenomen en je creëert geen boekhoudkundige schuld op lange termijn. 

Financiële Renting

Bij kleine ondernemingen is deze formule het populairst. Je huurt (rent) je auto van een leasingmaatschappij of financiële instelling. Meestal gaat het om 36, 48 of 60 maandelijkse huurbedragen en op het einde blijft er een aankoopoptie over. 

Die aankoopoptie bedraagt minimaal 16 procent van de investeringswaarde. Enkel dan mag het voertuig namelijk buiten de balans gehouden worden en kunnen de huurbedragen als kosten in de resultatenrekening opgenomen worden. De huurder moet de auto dan ook niet afschrijven en kiest zijn looptijd vrij.

De aankoopoptie mag ook hoger zijn dan 16 procent. Zo zijn contacten met een aankoopoptie van 20 of 25 procent courant en bij de leasingmaatschappen van de automerken zelf (de zogenaamde ‘captives’) kun je vaak nog hoger te gaan. Hoe hoger de restwaarde, hoe hoger het risico voor de leasingmaatschappij. Je bent als klant immers niet verplicht om de aankoopoptie te lichten. De verhuurder blijft dus mogelijk met een auto zitten die hij zelf moet doorverkopen.

Bij de financiële renting liggen de maandbedragen lager dan bij andere financieringsformules. Een deel van de prijs van de auto (de aankoopoptie) zit immers niet in de huur verwerkt. Bij het lichten van de aankoopoptie kan je bovendien winst maken wanneer je de auto nadien doorverkoopt, aangezien die waarschijnlijk nog een hogere marktwaarde heeft dan de aankoopoptie die je betaald hebt. Die winst wordt natuurlijk wel belast.

De inschrijving van de auto gebeurt in deze formule bijna altijd op naam van de klant, omdat hij op die manier geen tweede keer de BIV moet betalen wanneer hij de aankoopoptie licht en de wagen verder blijft gebruiken.

Mogelijkheid tot ‘kosten maken’

Bij een financiële renting kun je werken met een voorschot ofte “eerste verhoogde maandhuur”. Die kun je integraal in het lopende boekjaar in kosten nemen. Deze mogelijkheid is interessant voor wie een grote brutowinst verwacht en zijn fiscale druk wil verlichten.

Verhuring op lange termijn

Verhuring op lange termijn (operationele leasing) is een zuiver dienstencontract. Hier huur je een auto voor een periode die je zelf kiest en op basis van een vooraf bepaald aantal kilometer per jaar. Op het einde van de huurperiode geef je de auto terug aan de leasingfirma en ben je nergens meer toe verplicht. Er is geen aankoopoptie voorzien.

Deze formule is perfect te vergelijken met wat er gebeurt als je op vakantie of op zakenreis een auto huurt voor een paar dagen. Alleen gaat het hier om een contract van enkele jaren en kies je de auto, de kleur en de opties volledig zelf.

Bij zo’n verhuring op lange termijn zijn een hele reeks diensten altijd inbegrepen. Denk maar aan de verkeersbelasting en de BIV, de beheerskosten, het onderhoud, de banden en (meestal) de BA-verzekering én een dekking voor materiële schade die door de huurder veroorzaakt wordt. Optioneel zijn ook zaken als pechverhelping, een vervangwagen en een tankkaart toe te voegen aan het contract.

Het grote voordeel van de verhuring op lange termijn is het grote gemak van deze formule. Alles is immers in je huurprijs inbegrepen en je loopt geen enkel risico, want als de auto duurder is in onderhoud of meer herstellingen nodig heeft dan je had gedacht, is dat het probleem van de leasingmaatschappij en niet het jouwe. 

Op het einde neemt ze de auto ook van jou terug en verkoopt ze hem, waarbij een eventueel verlies ten opzichte van het door haar in de berekening opgenomen bedrag niet op jou verhaald wordt. Het is dus dé perfecte formule voor wie zijn kosten onder controle wil houden en ze op voorhand wil kunnen budgetteren.

Wel moet je rekening houden met een eindafrekening. Heb je meer kilometers gereden, dan moet je daarvoor bijbetalen. Ook eventuele schade die niet als normale gebruiksschade kan worden beschouwd, wordt aangerekend.

Renting met diensten

Er is ook een tussenvorm als gulden middenweg tussen beide formules. Het gaat dan om de financiële renting met diensten. Een forfaitair maandbedrag dekt alle onderhouds- en herstellingswerkzaamheden, de vervanging van de banden en indien nodig de pechverhelping en een vervangwagen. Ook de verzekering kun je probleemloos als optie aan je contract toevoegen. 

Zo lijkt een renting met diensten erg veel op een verhuring op lange termijn en heb je nog steeds de aankoopoptie op het einde. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je per maand meer zult betalen dan bij een verhuring op lange termijn. De restwaarde (de aankoopoptie van 16 procent of meer) ligt immers lager dan degene die de leasingmaatschappij hanteert op basis van de ingeschatte marktwaarde.

Dit artikel maakt deel uit van de Autonieuws “Het is geen salon’-Gids, met onder meer informatie over de nieuwe modellen in 2022, de nieuwe fiscale regels, het ‘terugverdienmodel’ van elektrische auto’s, leasing, renting, laadpalen thuis, op kantoor en onderweg, en lage-emissiezones. Download hem nu gratis!

Deel op

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.