Nieuws

© SsangYong

Fastned verdrievoudigt omzet en blikt vooruit op eerste winst

11 augustus 2022
Door Dieter Quartier
De Nederlandse snellaadketen Fastned zag de laadomzet in de eerste helft van 2022 toenemen tot € 12.6 miljoen euro, bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Deze sterke stijging is het gevolg van de groei van het Europese netwerk, sterke verkopen van elektrische auto’s alsmede een toename van de omzet per laadsessie. Winst maakt Fastned nog niet, maar dat is een kwestie van tijd.

In de eerste helft van dit jaar voegde het bedrijf 23 nieuwe stations toe aan zijn netwerk en breidde het ook bestaande stations uit. Het aantal ultrasnelle DC-laders groeide year-to-date met 186 stuks tot 945. Fastned opende zeven stations in Nederland, vijf in Duitsland, vier in België, drie in Frankrijk en vier in het Verenigd Koninkrijk. Dit brengt het totale aantal stations aan het einde van H1 op 208 in zes landen. Tegen het einde van dit jaar wil Fastned 65 nieuwe stations geopend hebben. 

Het gemiddelde aantal laders per station steeg tot 4,5 aan het einde van H1 2022, vergeleken met 3,8 in dezelfde periode vorig jaar. De bezettingsgraad in het tweede kwartaal van 2022 was 10,1% versus 7,2% in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, omhoog gebracht door meer laadsessies en naar beneden door nieuwe stations te openen en stations te upgraden, wat resulteerde in aanzienlijk meer capaciteit. 

Investeerders genoeg

De operationele EBITDA (winst voor interesten, belastingen, waardevermindering en afschrijving) nam toe tot € 3,0 miljoen in H1 2022. Dat is een stijging van liefst 298 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (€ 0,7 miljoen). Het onderliggend nettoverlies over de periode bedroeg € 10,4 miljoen (vs. € 7,7 miljoen in H1 2021).

Beleggers geloven in het Fastned, dat tot nog toe geen winst heeft gedraaid, te wijten aan de grote investeringskosten. In juni haalde Fastned bijna 23 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Bovendien hebben investeerders voor meer dan 7 miljoen euro aan investeringen uit eerdere uitgiften uitgebreid, waardoor het totale uitgegeven bedrag in deze ronde op bijna 30 miljoen euro komt.

Fastned verwacht tegen 2023 operationeel winstgevend te zijn.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.