Nieuws

© Ford

Facelift voor Ford Fiesta

17 september 2021
Door Stijn Blanckaert
Ford geeft de in 2016 gelanceerde Fiesta een make-over. Die geeft hem een modernere look die hem designmatig ook dichter doet aansluiten bij de huidige Focus en brengt ook een update van de technologische uitrusting en de motoren met zich mee.
2021 FORD FIESTA ST 01De visuele veranderingen met onder meer een aangepast motorkapdesign, grotere bovenste radiatorroosters, het lager geplaatste Ford-logo en de nieuwe koplampen zorgen voor een groter onderscheid tussen de verschillende varianten van de Fiesta. De Connected-, Titanium-, ST-Line- en Active-modellen krijgen nieuwe, eigen stijlelementen en twee nieuwe koetswerkkleuren, zeven nieuwe velgdesigns en aangepaste interieurafwerkingen, terwijl Ford het gamma van zijn compacte B-segmenter ook uitbreidt met nieuwe Vignale-packs op de Titanium, ST-Line en Active.
2021 FORD FIESTA ST LINE 04Achteraan krijgen de standaardlichten nieuwe zwarte randen voor een meer verfijnde look, terwijl de optionele led- achterlichten worden aangevuld met een buitenafwerking in Premium Black 

Voor het eerst zullen alle Fiesta-versies verkrijgbaar zijn met ledkoplampen. De geavanceerde ‘Matrix Led’-technologie omvat een niet-verblindende grootlichtfunctie (Glare-Free High Beam) en kan de lichtbundelpatronen aanpassen om de zichtbaarheid in moeilijke omstandigheden te verbeteren. 
2021 FORD FIESTA ACTIVE INTERIOR 06Ook in het interieur doet een nieuwe technologie zijn intrede. Zo introduceert de nieuwe Fiesta een digitaal instrumentenbord van 12,3 duim en maken functies als Local Hazard Information en Wrong-Way Alert hun opwachting in de compacte berline van het merk.

Mild hybrids

De aandrijflijnen worden verder geëlektrificeerd om minder uit te stoten en te verbruiken. Het gaat dan om “mild hybrid”-technologie met een 48 volt-batterij op de EcoBoost Hybrids die optioneel gecombineerd wordt met de Powershift-zeventrapsautomaat en in het gamma een plaats vinden naast de “gewone” EcoBoost-motoren. 

De EcoBoost Hybrid-modellen beschikken over een riemaangedreven startmotor/generator (BISG). Die vervangt de klassieke alternator om tijdens het remmen en vertragen energie te recupereren die normaal verloren gaat en zo de luchtgekoelde lithium-ionbatterij van 48 volt op te laden. 

De BISG fungeert tevens als elektromotor en werkt samen met de benzinemotor. Hij gebruikt de opgeslagen energie om tijdens normale rij- en acceleratiefasen extra koppel te leveren en de elektrische randsystemen aan te drijven. De technologie kan de motor in 350 milliseconden herstarten, waardoor het Auto Start-Stop-systeem de motor kan uitschakelen in scenario’s zoals uitbollen tot stilstand vanaf een snelheid van minder dan 25 km/h, en dat zelfs wanneer de wagen in versnelling staat met het koppelingspedaal ingetrapt. Zo bespaart hij meer brandstof. 

De 1.0 EcoBoost Hybrid-motor van de Fiesta is leverbaar met vermogens van 125 en 155 pk en wordt gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Het WLTP-verbruik vanaf 4,9 l/100 km en de CO2-uitstoot vanaf 111 g/km 2 liggen 5 procent lager dan bij de niet- hybride 1.0 EcoBoost-benzinemotor met 125 pk. In de stad kan het verschil volgens Ford zelfs oplopen tot 10 procent. 

De 125 pk sterke EcoBoost Hybrid is ook verkrijgbaar met een Powershift-zeventrapsautomaat met dubbele koppeling die de verbruiks- en emissiecijfers drukt tot 5,2 l/100 km en 117 g/km CO2 over de WLTP-cyclus. 

De Powershift-transmissie maakt het mogelijk om de Auto Start-Stop-functie te gebruiken bij snelheden tot 12 km/h om het verbruik in de stad te drukken. Ook het rijplezier gaat erop vooruit: de automatische transmissie laat drie keer terugschakelen toe om sneller in te halen wanneer de bestuurder een maximale acceleratie vraagt. 

Fords 1.0 EcoBoost-motor is verkrijgbaar in een versie met 100 pk met een verbruik en CO2-uitstoot van 5,2 l/100 km en 118 g/km WLTP. Net als de EcoBoost Hybrid-versie gebruikt de motor een directe hogedrukinjectie, een dubbele onafhankelijke nokkenastiming en een uit de as geplaatste krukas voor een verfijnde werking. Hij is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak. 
2021 FORD FIESTA STUDIO ST 06Ook Fiesta ST vernieuwd

Ford onthulde vandaag ook de nieuwe Fiesta ST, ontwikkeld door Ford Performance. Hij versterkt de ‘hot hatchback’-ervaring met nieuwe matrix-ledkoplampen, nieuwe Performance-zetels, sportieve designdetails zoals het nieuwe radiatorrooster in Chrystaline Grey en de opvallende koetswerkkleur ‘Mean Green’, samen met een 10 procent hoger maximumkoppel van 320 Nm bij een gelijkgebleven vermogen van 200 pk. De ST sprint naar de honderd in 6,5 seconden en haalt een top van 230 km/h.

De koudgevormde veren met krachtregeling en de Tenneco-schokdempers met dubbele buis vooraan laten de Fiesta ST scherp insturen in de bochten en geven hem een doorgedreven koetswerkcontrole terwijl het optionele mechanische sperdifferentieel van Quaife de tractie en wendbaarheid in de bochten verbetert. 

Behalve de rijmodi Normal en Sport omvat de nieuwe Fiesta ST ook een circuitmodus in plaats van de Eco-modus van andere nieuwe Fiesta-versies. Die circuitmodus schakelt de tractiecontrole uit en activeert de brede slipmodus van het ESC-systeem.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.