Nieuws

© BMW

Euro 6e-emissienorm betekent doodsteek voor plug-inhybride vanaf 2025

09 januari 2024
Door Dieter Quartier

Sinds september 2023 moeten nieuw gehomologeerde auto’s aan de Euro 6e-norm voldoen. Die legt niet alleen lagere stikstof- en fijnstofwaarden op, maar meet de CO2-uitstoot van plug-inhybrides op een veel realistischere manier. Sommige PHEV’s die vanaf 2025 gelanceerd worden zien hun normuitstoot op termijn meer dan verdubbelen, zodat ze hun voordelen verliezen voor zowel de constructeur als de consument.

 

Drie fases Euro 6e-emissienorm

Eigenlijk is er niet één Euro 6e-norm – het gaat in de praktijk om drie fases. De eerste Euro 6e-fase is van toepassing vanaf september 2023 voor nieuwe typegoedkeuringen. Fabrikanten krijgen tot september 2024 de tijd om hun bestaande gamma over te zetten op de nieuwe norm. Registratie van Euro 6d-voertuigen is niet meer mogelijk, met uitzondering van voertuigen uit restantvoorraden. 

De volgende fase heet Euro 6e-bis en wordt geïntroduceerd in 2025. Ook hier geldt dat nieuw gehomologeerde modellen meteen moeten voldoen en dat reeds bestaande modellen een jaar respijt krijgen. In 2027 maakt Euro 6e-bis-FCM zijn opwachting voor nieuw gelanceerde modellen. In 2028 moet alle nieuw verkochte auto’s volgens deze derde fase gehomologeerd worden.Schermafbeelding 2024 01 09 om 07.41.27Bron: https://theicct.org/

Verschil Euro 6e en 6d

De voornaamste wijzigingen betreffen de normwaarden voor de stikstofuitstoot en het aantal partikels (fijnstof), zoals de onderstaande tabel laat zien (bron: https://theicct.org/). Gezien de beperkte opgelegde daling zullen de meeste conventionele verbrandingsmotoren en zelfopladende hybrides deze norm halen. 

Het probleem zit hem bij de plug-inhybrides. De norm-CO2-uitstoot daarvan wordt vandaag als onrealistisch laag en bedrieglijk beschouwd door Europa, te wijten aan een meetmethode die onaangepast is aan het werkelijke gebruik van zo’n plug-in. PHEV-rijders rijden in de praktijk immers vaker op de verbrandingsmotor dan ingeschat door de norm. 

Door de nieuwe berekeningswijze zou de normuitstoot van sommige PHEV’s verdubbelen in de tweede Euro 6e-fase en bijna verdrievoudigen vanaf Euro 6-bis-FCM.Schermafbeelding 2024 01 09 om 07.41.48

Bron: https://theicct.org/

Plug-inhybrides: aangepaste Utility Factor

Om de officiële CO₂-emissiewaarde van plug-inhybride voertuigen (PHEV's) te bepalen worden de CO₂-emissies in twee bedrijfsmodi gemeten. Enerzijds wordt er vertrokken met een volle batterij en rijdt men tot die leeg is, anderzijds rijdt men de auto met een lege batterij. De gemeten CO₂-emissies worden vervolgens gewogen met een gebruiksfactor (Utility Factor), die afhangt van de actieradius die een PHEV kan afleggen tot de accu leeg is.

Euro 6e-bis houdt daarbij rekening met een referentieafstand van 2.200 kilometer in plaats van de huidige 800 kilometer. Bij Euro 6e-bis-FCM stijgt die afstand zelfs naar 4.260 kilometer – een waarde die volgens Europa overeenstemt met het huidige gemiddelde bij zowel particuliere als zakelijke gebruikers. 

Belangrijke opmerking: eind 2024 wordt deze methode geëvalueerd op basis van de werkelijke verbruiksgegevens die de auto’s doorseinen. Dat is het befaamde ‘OBFCM’-aspect van de euro 6e-norm, voor On-Board Fuel and Energy Consumption Meters.

BMW X1 plug-in stijgt naar 122 g/km

Om te illustreren hoe de herziene UF-waarden de officiële CO₂-emissiewaarden van PHEV's beïnvloeden analyseerde icct.org (The International Council on Clean Transportation) het effect op een BMW X1 xDrive25e PHEV. Het voertuig kan een afstand van ongeveer 70 kilometer afleggen op batterijkracht alleen. 

Met de huidige UF-waarde resulteert dit in een officiële CO₂-emissiewaarde van ongeveer 45 g/km. Bij toepassing van de Euro 6e-bis zal de CO₂-emissiewaarde van de BMW X1 bijna verdubbelen tot 96 g/km. Toepassing van de definitieve Euro 6e-bis-FCM resulteert in een CO₂-emissiewaarde van ongeveer 122 g/km.

Voor de consument betekent deze stijging dat de fiscale voordelen van een plug-inhybride smelten als sneeuw voor de zon – voor zover ze al niet afgezwakt zijn door de lidstaten zelf. Ook voor de constructeur zal de PHEV niet meer interessant zijn om te commercialiseren. De hogere normuitstoot zal hun vlootgemiddelde omhoog trekken, terwijl plug-ins hen vandaag net helpen om hun gemiddelde CO2-uitstoot te drukken. 

Willen ze hun uitstootdoelen halen, hebben de automerken er dus alle belang bij om over te schakelen op full electric – of op waterstof, al blijft dat voor personenwagens een moeilijk verhaal in Europa. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.