De EU is het eens geworden over de verplichting voor de lidstaten om tegen 2026 minstens om de 60 kilometer snellaadinfrastructuur te voorzien op hoofdwegen en tegen 2031 ook waterstofstations om de 200 kilometer.
Vanaf eind 2026 moet langs Europese hoofdwegen minimaal om de 60 kilometer een laadstation geïnstalleerd zijn met een capaciteit van minstens 400 kW en tegen 2028 zelfs met een vermogen van minstens 600 kW. Voor trucks en bussen moet minstens op de helft van de hoofdwegen om de 120 kilometer laadinfrastructuur geïnstalleerd worden met een capaciteit van 1.400 tot 2.800 kW. Verder moet er tegen 2031 elke 200 kilometer een waterstofvulpunt komen op de Europese hoofdwegen.
Het akkoord hierover werd vandaag gesloten door de verantwoordelijke ministers van de verschillende EU-lidstaten en moet nu omgezet worden in een dwingende verplichting.
Naast de verplichtingen met betrekking tot de infrastructuur hebben de onderhandelaars ook gesproken over de problematiek van de betaling aan laadpalen die momenteel complex is en zo goed als overal enkel mogelijk is met specifieke laadpassen, terwijl er ook weinig transparantie is met betrekking tot de laadkost per kWh.
Er wordt gewerkt aan een verplichting die het voor bestuurders mogelijk moet maken om gemakkelijk te kunnen betalen "met betaalkaarten, contactloze apparaten of, in bepaalde gevallen, met behulp van een QR-code". De prijs zou moeten worden weergegeven per kWh, per minuut/sessie of per kilogram en moet "redelijk, gemakkelijk en duidelijk vergelijkbaar, transparant en niet-discriminerend" zijn, aldus het ontwerp.
De informele overeenkomst moet nu worden goedgekeurd door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Europese Raad en het Vervoerscomité van het Parlement voordat het Parlement en de Raad als geheel bij het wetgevingsproces worden betrokken.
Halfweg deze maand had de EU al een bedrag van ongeveer € 189 miljoen voorzien in de vorm van subsidies voor de bouw van een 2.000-tal nieuwe oplaadpunten en 63 nieuwe waterstoftankstations verspreid over twaalf lidstaten.
De verschillende initiatieven passen in het Europese Fit-for-55-plan dat de CO2-uitstoot in de EU in 2030 met 55 procent moet terugdringen.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853