Uit een enquête in opdracht van BNP Paribas Fortis die vorige maand werd afgenomen bij een representatief staal van 2.000 Belgen blijkt de weerstand tegen elektrisch rijden vooral groot in Brussel en Wallonië en bij 55-plussers en stelt 35% van de ondervraagden dat ze nooit elektrisch willen rijden. Tegelijk denkt net wat minder dan de helft van de ondervraagden dat ze tegen het eind van dit decennium de overstap gemaakt zullen hebben. Zo kunnen de resultaten ook in positieve zin geïnterpreteerd worden. 47% van de ondervraagde Belgen overweegt om voor 2030 de overstap naar een elektrische auto te maken. Dat is dus bijna de helft, maar uit dezelfde enquête vorig jaar bleek dat toen 52% dat van plan was.
Daarnaast laat 35% van de ondervraagden weten dat ze niet van plan zijn om ooit over te schakelen naar een elektrische auto, terwijl dat vorig jaar nog 29% was. De elektrische auto wordt dus als minder aantrekkelijk ervaren in vergelijking met vorig jaar.
Afkeer grootst in Brussel en Wallonië De afkeer van elektrisch rijden leeft het sterkst bij 55-plussers (42% wil niet) en is het grootst in Brussel en in Wallonië waar niet minder dan respectievelijk 59 en 58% niet van plan is om voor het einde van dit decennium zijn benzine- of diesel door een elektrische auto te vervangen. Bij de Vlamingen zal 51% voor het eind van dit decennium voor de elektrificatie van zijn auto gekozen hebben.
In totaal geeft 47% van de Belgen die vandaag nog met een klassieke benzine of diesel rijden aan om tegen 2029 naar een elektrische of plug-inhybride over te zullen schakelen (dat was nog 52% vorig jaar). De keuze is voornamelijk ingegeven door de verplichtingen die voortvloeien uit politieke beslissingen (53%) en minder omwille van een echte ecologische overtuiging (31%).
Prijs, rijbereik, tijdverlies en te weinig laadpalen Het percentage van Belgen die bereid zijn om de overstap te maken zou ongetwijfeld kunnen stijgen als wordt gewerkt aan oplossingen voor de voornaamste bezwaren die worden aangehaald, namelijk de erg hoge aankoopprijs van een elektrische auto en het beperkte rijbereik, naast het tijdverlies bij het opladen en het ontbreken van een voldoende groot aanbod aan laadoplossingen.
Het zal dus eenvoudiger worden om de Belg te overtuigen van de overstap naar elektrisch wanneer het aantal publieke laadpunten sterk stijgt en het rijbereik toeneemt, maar het probleem van de erg hoge aankoopprijs in vergelijking met een (ook duurder wordende) auto met een verbrandingsmotor blijft een echte hinderpaal.
Bijna 8 op 10 heeft een benzine- of dieselauto Vandaag beschikt volgens de enquête 78% van de gezinnen in ons land over een auto met een verbrandingsmotor op benzine of diesel. Dat is wat minder dan de 80% van vorig jaar maar maakt duidelijk dat een individueel vervoermiddel erg belangrijk blijft. Het openbaar vervoer is daarbij duidelijk geen valabel alternatief, aangezien slechts 15% van de ondervraagden vorig jaar naar het openbaar vervoer overstapte.
3 op 4 EV-bestuurders heeft laadpaal Opmerkelijk is ook dat 75% van wie vandaag een elektrische auto heeft hem ook aan een eigen laadpaal kan opladen, terwijl dat vorig jaar nog maar 26% was.
Voor wie met een bedrijfswagen rijdt is er hoe dan ook zo goed als geen ontkomen aan de elektrificatie, aangezien het voor vanaf juli volgend jaar bestelde bedrijfswagens versneld fiscaal erg onaantrekkelijk wordt voor werkgevers om nog niet-elektrische auto’s ter beschikking te stellen van hun werknemers. Zij zullen dus geen keuze hebben als het om elektrisch rijden gaat. Tegelijk is er ook bij de professionele gebruikers een aanzienlijke groep van één op drie die nog geen concrete datum op de transitie heeft gekleefd. Eén op vijf wil ook hier niet van elektrische auto’s weten. Ze zijn daar ook niet toe verplicht, maar zullen hun weigering dan ook voelen in hun portefeuille.
U kan het hele rapport
hier bekijken.