Nieuws

Elektrische Alpine A110 ‘cabrio’ toont potentieel van elektrische sportwagen

22 juli 2022
Door Dieter Quartier
De toekomst is elektrisch, ook voor een nichemerk als Alpine. Bij wijze van opwarming hebben de ingenieurs een A110 omgebouwd tot een elektrische sportwagen met open dak, E-ternité genaamd. Dit unieke prototype wordt dit weekend aan het publiek voorgesteld op de Grote Prijs van Frankrijk.

14 LA110 E Ternite een volledig elektrische demo auto met geavanceerde Alpine innovatieDe 100% elektrische A110 E-ternité is het resultaat van een jaar intensief ontwikkelingswerk. Hij viert het 60-jarige bestaan van de legendarische berlinette. Als schakel tussen een prestigieus verleden en een 100% elektrische toekomst illustreert hij de inspanningen die Alpine momenteel onderneemt om zijn gamma nieuwe modellen te ontwikkelen.

178 kW en 300 Nm

Als merk van Renault Group was het vanzelfsprekend om in de eerste plaats te kijken naar wat er in de orgaan- en technologiebank al beschikbaar was voor dit nieuwe project. De motor en de batterijen komen dan ook uit de Mégane E-Tech Electric. 

Om de acceleratietijd te beperken tot 4,5 seconden werd het vermogen van de e-motor opgetrokken tot 178 kW. Minstens even belangrijk voor de sportieve rijervaring was de optimale gewichtsverdeling van de twaalf batterijmodules. Daartoe moesten specifieke casings (structurele behuizingen) worden ontwikkeld voor de batterijen van de A110 en moest de interne architectuur worden aangepast. 

Ondanks de toevoeging van deze twaalf modules blijft het totale gewicht van de Alpine A110 E-ternité bijzonder laag; hij weegt slechts 258 kg meer, terwijl de batterijen zelf toch 392 kg op de balans zetten.   

Opnieuw DCT

Intern was er geen versnellingsbak beschikbaar waarmee de ingenieurs van Alpine konden voldoen aan het lastenboek van deze A110 E. De bedoeling was om een aangename en efficiënte bak te vinden die de trekkracht niet onderbreekt, maar die ook licht en plaatsbesparend is.

Uiteindelijk viel de keuze opnieuw op een elektronisch gestuurde DCT, net als bij de Alpine met benzinemotor, maar dan maar met koppelingen die afgestemd zijn op het flinke aantal Newtonmeters. 

Alpine A110 cabrio

Er is al lang vraag naar een open A110. Daarom besloot Alpine tegelijk een extra uitdaging aan te gaan. De moeilijkheid bestond er in de eerste plaats in om een oplossing te vinden voor de snelle integratie van een "cabrio" in de structuur van de Alpine A110. De ingenieurs van Alpine bedachten dus een eenvoudige en lichte oplossing, zonder aan de stijfheid van de standaard A110 te raken, met twee dakbedekkingen die met gerecycleerde koolstof worden geïnjecteerd. 
12 LA110 E Ternite een volledig elektrische demo auto met geavanceerde Alpine innovatieDe Alpine A110 E-ternité maakt zijn opwachting tijdens de Grote Prijs van Frankrijk, die dit weekend wordt verreden op het Circuit Paul Ricard niet ver van Marseille.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.