Nieuws

© autonieuws.be

Diesel stijgt weer boven 2 euro – en kan nog flink duurder worden

12 september 2023
Door Dieter Quartier

Voor het eerst sinds tien maanden stijgt de maximum dieselprijs vanaf morgen boven de twee euro uit: je betaalt dan maximum € 2,027 per liter – een toename van 7 cent. De oorzaak ligt bij de olieproducerende landen, die minder vaten oppompen om schaarste te creëren en zo de prijs op te voeren.

 

Samen met diesel wordt ook stookolie duurder. De maximumprijs bij een bestelling van 2.000 liter gasolie (50S) stijgt met 4,31 cent tot € 1,1091 per liter – het hoogste peil sinds eind januari.

Het goede nieuws is dat de prijs voor benzine stabiel blijft. Voor Euro 95 betaal je maximaal € 1,8750 per liter, terwijl Super 98 maximaal € 2,1050 euro mag kosten aan de pomp.

Arabieren hebben geld nodig

Enkele maanden geleden besliste de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, om minder olie op te pompen. Met name Saudi-Arabië was voorstander van deze demarche omdat het land in geldnood zit en extra inkomsten wil genereren. Het land heeft zijn productie beperkt tot 1 miljoen vaten per dag in augustus en zou deze limiet nog even kunnen aanhouden.

Olieschaarste gecombineerd met een stijgende vraag naar brandstoffen kan maar tot één effect leiden: een prijsinflatie. Die betalen wij de komende maanden aan de pomp. Analisten verwachten dat de olieprijzen pas in de loop van 2024 terug zullen zakken, wanneer de voorraden terug aangevuld zijn. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.