Nieuws

© Autonatiegroup.be

D’Ieteren Auto 15de grootste autoretailer in Europa, Zwitsers Emil Frey nummer één

16 november 2022
Door Stijn Blanckaert
In een door automotive retailanalyst ICDP opgesteld klassement van de grootste dealergroepen van Europa staan met het Nederlandse Pon Automotive (negende) Van Mossel (elfde) en het Belgische D’Ieteren (vijftiende plaats) drie bedrijven uit de Benelux.

Dat de autoverkoop steeds meer gedomineerd wordt door grote tot enorme dealergroepen is al even een trend. Daarbij vallen in ons land vooral de talloze overnames van concessies door het Nederlandse Van Mossel op, maar ook het Belgische D’Ieteren heeft voor een sterke concentratie gezorgd door onder meer onder de vleugels van dochteronderneming Sopadis talloze VW-, Audi-, Seat- en Skodaverdelers over te nemen en onder te brengen in de groep.

Emil Frey indrukwekkend groot

Op Europees vlak steekt één bedrijf met kop en schouders boven alle andere uit. Het Zwitserse Emil Frey vertegenwoordigt in totaal 44 merken, heeft 895 verkooppunten en verkocht in 2021 in totaal een hallucinante 581.000 auto’s, waarmee het een omzet van € 15 miljard wist te realiseren. Het Amerikaanse Penske – bij ons (nog) niet actief - staat op twee, met 247.550 auto’s en een omzet van € 7,76 miljard. Op de plaatsen drie tot en met zeven prijken Britse autogroepen, waarvan de nummer 4, Inchape Europe, bij ons welbekend is als invoerder van Toyota en BYD, maar overal in Europa ook actief is als eigenaar van dealerbedrijven. In totaal zette Inchape zo in 2021 169.000 auto’s af via zijn Europese dealerships.

Het grootste Nederlandse autobedrijf is (VW-invoerder) Pon Automotive, dat 10 merken vertegenwoordigt, in zijn verkooppunten 95.152 auto’s aan de man bracht vorig jaar en € 3,95 miljard omzette. Van Mossel is zoals gezegd elfde. De groep verdeelt 32 merken over 327 verkooppunten en verkocht vorig jaar volgens de analyse van ICDP die gepubliceerd werd door Automotive News Europe 132.000 auto’s bij een omzet van € 3,61 miljard.

D’Ieteren enige Belgische onderneming

Het grootste (en enige in de top 50 genoteerde) Belgische autobedrijf is dus D’Ieteren Auto, op de vijftiende plaats, met 93.223 in de eigen concessies verkochte auto’s van 9 verschillende merken en € 3,24 miljard omzet.

Volgens studiebureau ICDP zullen de top vijftig grootste dealergroepen in Europa tegen 2030 instaan voor 20 procent (één op vijf) van alle hier verkochte auto’s, en zullen de grote bedrijven verder blijven groeien door de overname van kleinere spelers. Tussen januari en september van dit jaar alleen al werden door ICDP niet minder dan 495 overnames van concessies door grote groepen geteld, waarvan 123 in andere landen dan het land van oorsprong van de overnemer. Vooral Emil Frey, het ook bij ons actieve Zweedse Hedin Automotive en het alomtegenwoordige Van Mossel zijn erg actief op dat vlak.

Het volledige klassement (top 50) van ICDP is te vinden via deze link.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.