Nieuws

© Colruyt

Colruyt installeert minstens 10.000 publieke laadpunten tegen 2028

29 september 2023
Door Dieter Quartier

Nu Colruyt Group zijn windmolenactiviteiten verkocht heeft, lijkt het zich volop te willen toeleggen op laadinfrastructuur in België. De Tijd meldt dat tankdochter DATS24 de komende vijf jaar minstens 10.000 openbare laadpunten zal installeren om uit te groeien tot een van de grootste spelers op onze markt.

 

Colruyt Group is veel meer dan een supermarktgigant. Naast de winkels van Colruyt, Spar, Bio-Planet, Okay en sinds kort ook Match en Smatch heeft het bedrijf ook onder meer de fietsketen Bike Republic, de kledingzaak Zeb en natuurlijk brandstoffenlabel DATS24 in handen. Het is daarnaast actief in IT, vastgoed, Technics & Engineering en vleesverwerking. 

Dat de familiale groep niet vies is van de nodige heroriënteringen en herstructureringen, bleek onlangs nog uit de verkoop van haar niet langer winstgevende Dreamland en Dreambaby-winkels. Ook verkocht Colruyt eerder dit jaar uit strategische overwegingen haar offshore windmolenbouwer Parkwind aan het Japanse energiebedrijf JERA Green, voor een niet onaardige 1,55 miljard euro. Aan kapitaal heeft de groep momenteel dus geen gebrek.

Laadpalen aan shoppings en ziekenhuizen

Een deel van de verse fondsen krijgt de komende vijf jaren alvast een duidelijke bestemming: de uitbouw van een enorm laadpalennetwerk in België onder het DATS24-label. Vandaag al beschikt Colruyt over het grootste laadplein van ons land, aan zijn hoofdzetel in Halle. Daar kunnen 109 auto’s tegelijk opladen. Op de parkings van 280 eigen winkels staan vandaag al 930 gewone (niet-snelle) publieke oplaadpunten. Dat aantal moet dus meer dan vertienvoudigen tegen 2028.

Er worden overigens niet enkel AC-laders voorzien, maar ook honderden DC-snelladers. Het zal voor de uitrol samenwerken met PlugInvest, de Antwerpse laadpaleninstallateur waarin Colruyt vorig jaar 4 miljoen euro investeerde. Ook Cardoen is aandeelhouder van deze onderneming, die onder meer Stad Antwerpen, BPost, PostNL en Van Breda tot zijn klanten mag rekenen. 

Colruyt kijkt overigens verder dan de parkings van de eigen winkels. Het bedrijf beoogt onder meer ziekenhuizen en shoppingcenters. Op termijn wil de groep ook laadoplossingen voor de consument thuis aanbieden. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.