Nieuws

© Citroen

Citroën levert C5 Aircross nu ook als Hybrid 136

04 juli 2023
Door Patrick Robays

Wie absoluut geen gedoe met oplaadkabels wil, maar toch wel wat elektrisch wil kunnen rijden, kan voortaan ook bij de Citroën C5 Aircross terecht. Met de Hybrid 136 brengt het Franse merk van zijn SUV namelijk een hybride versie op de markt die gewapend is met een compacte 48V-batterij die zichzelf oplaadt tijdens het rijden.

 

Deze nieuwe hybrideversie komt postvatten naast de twee plug-inhybridevarianten die vandaag al in het gamma van de C5 Aircross beschikbaar zijn. In tegenstelling tot deze twee stekkerhybrides moet je de Hybrid 136 echter niet opladen. Dat doet die namelijk zelf bij vertragen en afremmen. Handig voor wie op een plek woont waar het niet evident is om met oplaadkabels in de weer te zijn! Copyright Adrien Cortesi @ ContinentalProductions

Elektrisch in de stad 

In de Hybrid 136 slaan een speciaal voor hybridisatie ontwikkelde 136 pk sterke 1.2-liter driecilinder benzinemotor en een 21 kW sterke elektromotor de handen naadloos in elkaar. In de stad en bij lage snelheden, manoeuvreren en vertragen is de werking, in principe, zuiver elektrisch. Citroën claimt dat deze hybride tot 50% van een gemiddelde stadsrit 100% elektrisch kan afleggen.

De elektromotor is overigens geïntegreerd in een nieuwe, geëlektrificeerde ë-DCS6-automaat met zes versnellingen en dubbele koppeling die garant staat voor korte schakeltijden en dus een comfortabele respons. Als je al eens veel vermogen nodig hebt, schiet de elektromotor de benzinemotor te hulp en herken je dat andere voordeel van elektrische ondersteuning: vinnige acceleraties!

15% minder CO2 

Maar uiteraard rij je in de eerste plaats hybride of elektrisch omwille van de ecologische – en daaraan gekoppelde fiscale – voordelen. In de gecombineerde WLTP-cyclus laat de C5 Aircross Hybrid 136 een CO2-uitstoot van 129 g/km optekenen, zo’n 15% minder dan de gelijkwaardige niet-geëlektrificeerde benzineversie. In stadsverkeer zou de brandstof- en CO2-besparing zelfs oplopen tot 30%.

Als volwaardige nieuwe telg van de familie geniet de Hybrid 136 alle comfort- en veiligheidsfeatures van de C5 Aircross. Hij is ook verkrijgbaar in dezelfde uitrustingsniveaus (Live, Feel en Shine) en met identieke mogelijkheden tot personalisering. Je kunt hem nu al bestellen, de eerste exemplaren worden eerstdaags bij de Citroën-dealers verwacht.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.