Nieuws

© Citroen

Citroën C5 Aircross Facelift: zakelijkheid troef

12 januari 2022
Door Dieter Quartier
Het merk met de dubbele visgraat wil met zijn grote cross-overmodel vooral zakelijke zieltjes winnen. Zijn facelift focust dan ook op een meer statutaire aanblik, een verbeterde kwaliteitsindruk en een uitgebreid infotainmentsysteem. 
Citroen New C5 Aircross 2022 3De neusingreep bij de C5 Aircross is behoorlijk markant. De uitgesproken rondingen en de gespleten lichtblokken zijn vervangen door meer gestructureerde lijnen en een verticaler front dat de perceptie van breedte versterkt. “We wilden hem een meer volwassen, statutaire uitstraling verlenen. Dat is immers wat de cliënteel in dit segment wenst,” zegt projectverantwoordelijke Pierre-Yves Couineau. 
Citroen New C5 Aircross 2022 5Die cliënteel is hoe langer hoe meer van het zakelijke type. Dat is ook nodig: om zijn CO2-doelstellingen te halen moet Citroën zo veel mogelijk plug-inhybride versies van de C5 Aircross zien te verkopen. Die PHEV’s zijn vooral terug te vinden in de vloten van grote ondernemingen.

EuroNCAP, de lijnrechter

Voor het ontwerp van de snuit moest rekening gehouden worden met zowel industriële als veiligheidsgerelateerde beperkingen. “Bij een facelift mag de voorpartij maximaal één centimeter naar voren of naar achteren komen. In het andere geval moet de auto opnieuw getest worden op onder meer de voetgangersveiligheid,” aldus Pierre-Yves Couineau.

De Citroën-ontwerpers hadden overigens ook oor naar de verzuchtingen van de verzekeringssector. De bumper moet gemakkelijk te vervangen zijn en mag geen fortuin kosten om te produceren. Dat zou de auto duurder maken om te verzekeren en mogelijke klanten afschrikken – zeker op de kostengedreven zakelijke markt. 
Citroen New C5 Aircross 2022 10Foutjes rechtzetten

Een midlife-facelift biedt de constructeur niet alleen de kans om het design af te stemmen op de nieuwe trends, maar ook om gebreken recht te trekken. Zo vernam Citroën dat klanten de digitale bediening van de airco, die geïntegreerd zit in het infotainmentscherm, niet zo praktisch vonden. En wat zien we? In de vernieuwde versie heeft het merk opnieuw een apart aircopaneel met fysieke toetsen voorzien. 

Ook het infotainmentscherm zelf is nu veel groter: het heeft een diagonaal van 10 duim. De rest van de interieuraanpassingen zijn beperkt. De stoelbekleding werd hertekend omdat de reliëfblokjes van de voorganger bij sommige mensen onaangename drukpunten creëerden. Het textiel zou ook duurzamer zijn dan voorheen.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.