Nieuws

© Xiaomi - MIIT

Chinese smartphonebouwer Xiaomi komt als eerste techbedrijf met elektrische auto

18 november 2023
Door Stijn Blanckaert

Terwijl er al lang sprake is van een Apple-auto, maar er over dat project bitter weinig info uitlekt, zal een ander techologiebedrijf en smartphonemaker, Xiaomi, volgend jaar al een eigen elektrische auto op de markt hebben. De Beijing Xiaomi SU7 wordt vanaf de lente van volgend jaar verkocht in China. Of en wanneer hij naar Europa komt is nog niet duidelijk.

 

De Xiaomi SU7, waarvan patentfoto’s die werden gemaakt in het kader van de homologatieprocedure het wereldwijde web overspoelen omdat dergelijke foto’s ook openbaar gemaakt worden door de Chinese overheid, is een vierdeursberline van ruwweg het formaat van de BYD Seal, waarmee hij ook de nodige visuele gelijkenissen vertoont. Hij zal voor Xiaomi worden gebouwd door BAIC (Beijing Automotive Industry Holding Co) dat in een joint-venture met Mercedes-Benz ook al Mercedessen voor de Chinese markt bouwt en zelf voor 10 procent eigenaar is van de Duitse constructeur. De merknaam wordt daardoor Beijing Xiaomi. 

Vijf meter lang en tot 674 pk 

Met een lengte van vijf meter en een wielbasis van drie meter belooft de SU7 veel binnenruimte voor tot vijf inzittenden. Een glazen panoramadak moet voor de nodige lichtinval zorgen. Chinese smartphonebouwer Xiaomi komt als eerste techbedrijf met elektrische auto autonieuws 02

Zoals bij Nio pakt ook Xiaomi – als zichzelf respecterend technologiemerk – op bepaalde varianten de SU7 uit met een lidar boven de voorruit. De aandrijving gebeurt ofwel op de achterwielen met de hulp van een 220 kW sterke elektromotor, of op de vier wielen met niet minder dan 495 kW (674 pk) aan gecombineerd vermogen door de hulp van een tweede elektromotor van 275 kW. Het topmodel zal een topsnelheid van 265 km/h hebben. 

De LFP-accu komt ofwel van BYD of wel van bij CATL. Het operating system zal Xiaomi’s eigen HyperOS zijn, een softwaregeheel dat zowel smartphones als auto’s kan doen functioneren. 

De auto zal in de eerste helft van volgend jaar in China worden gecommercialiseerd. Of en wanneer hij naar Europa of de VS zal komen is niet bekend. Wanneer hij op de markt komt zal het de eerste elektrische auto van een smartphonebouwer zijn die effectief verkocht wordt. Ook Huawei en het reeds genoemde Apple werken aan een auto, al blijven de kenmerken van die modellen momenteel nog een goed bewaard geheim.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.